Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nervozitate în PSD: Alegerea primarilor în două tururi de scrutin nu a fost respinsă în Parlament

lideri coalilie ciolacu ciuca kelemen

Plenul Camerei Deputaților nu a reușit, marți, să respingă propunerea legislativă privind alegerea în două tururi de scrutin a primarilor și a președinților de Consilii Județene. PSD acuză faptul că liberalii nu s-au ținut de cuvânt, spun surse parlamentare, social-democrații fiind deranjați de faptul că „liberalii au fost duplicitari”.

În coaliție s-ar fi discutat ca legea propusă de AUR și susținută și de USR să fie respinsă în Parlament, însă la votul de marți au fost doar 154 de voturi pentru respingerea legii, numărul minim necesar respingerii legii fiind de 166 de voturi.  S-au mai înregistrat 95 de voturi pentru adoptarea legii, alți 34 de deputați s-au abținut, iar 2 deputați nu au votat. Reamintim faptul că Guvernul monocolor liberal Ludovic Orban a fost demis în 2020 de Parlament după ce și-a asumat răspunderea asupra unui proiect de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Sistemul actual de alegere a primarilor favorizează marile partide care dețin cei mai mulți primari, pentru că este ales din primul tur candidatul care are cele mai multe voturi. Alegerea în două tururi înseamnă că dacă niciun candidat nu a obținut 50%+1 din voturi în primul tur, se organizează turul doi de scrutin între primii doi clasați.

Legea privind alegerea primarilor și a șefilor de CJ în două tururi se întoarce astfel la comisii, pentru dezbatere, și va reveni la vot final.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.