Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Netanyahu ar fi interzis miniștrilor să aibă întâlniri cu oficiali americani până când Biden îl va invita la Casa Albă (presă)

expressandstar.com
benjamin netanyahu

Benjamin Netanyahu a dat instrucțiuni tuturor miniștrilor cabinetului să evite să călătorească în Statele Unite și să evite să se întâlnească cu oficiali guvernamentali americani, până când premierul israelian va fi invitat la Casa Albă de către președintele american Joe Biden, potrivit unui reportaj publicat marți.

Reportajul realizat de Channel 12 news a precizat că Netanyahu este supărat că nu a fost invitat încă și crede că orice ministru care se întâlnește cu oficiali guvernamentali americani ar sublinia faptul că premierul însuși nu a participat la o astfel de întâlnire.

La două luni și jumătate de la formarea guvernului său de dreapta, Netanyahu nu numai că nu a fost invitat în SUA, dar nici măcar nu există discuții inițiale privind coordonarea unei astfel de vizite. Raportul notează că fostul premier Naftali Bennett, care a intrat în funcție în iunie 2021, a vizitat Casa Albă în luna august a aceluiași an.

Administrația Biden și-a exprimat neliniștea față de mai multe politici ale noului guvern israelian, inclusiv față de planul său de revizuire radicală a sistemului judiciar, aprobarea locuințelor coloniștilor și intenția sa de a legaliza avanposturile nerecunoscute ale coloniștilor.

"Atâta timp cât eu nu merg acolo, nimeni nu o face", le-ar fi spus Netanyahu miniștrilor săi.

Reportajul, care a citat o sursă anonimă care are cunoștință despre acest subiect, a arătat că singura excepție a fost ministrul afacerilor strategice Ron Dermer, fost ambasador în SUA, care acționează ca om de bază al lui Netanyahu pentru legăturile israeliene cu administrația Biden.

Sursa citată a susținut că ministrului de finanțe Bezalel Smotrich, care a vizitat SUA în această săptămână, i s-a spus să nu se întâlnească cu oficiali guvernamentali chiar înainte ca Administrația SUA să spună că nu vor avea loc astfel de întâlniri din cauza remarcii recente a lui Smotrich - retrasă ulterior - potrivit căreia Israelul ar trebui să "șteargă" orașul palestinian Huwara.

Biroul lui Netanyahu a refuzat o solicitare de a comenta informațiile Channel 12.

Jurnalistul care a făcut dezvăluirile, eliminat din grupul oficial Likud

Purtătorul de cuvânt al premierului, Yonatan Urich, și-a exprimat nemulțumirea față de reportaj prin eliminarea lui Yaron Avraham, jurnalistul care a relatat povestea, din grupul oficial de WhatsApp pentru declarațiile partidului Likud.

În cadrul unui briefing cu jurnaliștii în timpul vizitei lui Netanyahu la Roma la sfârșitul săptămânii trecute, un înalt oficial israelian din delegație a declarat că premierul nu a primit încă o invitație din "o serie de motive", dar a refuzat să dea detalii, spunând că Casa Albă ar fi mai potrivită pentru a explica acest lucru.

Un oficial american și un diplomat de rang înalt din Orientul Mijlociu au declarat luna trecută pentru The Times of Israel că planurile SUA și EAU de a-l găzdui pe Netanyahu au fost puse pe tapet, cele două surse explicând că guvernele respective sunt frustrate de politicile noului guvern față de palestinieni și așteaptă să vadă ce se întâmplă pe teren în timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului, care începe la sfârșitul acestei luni. Perioada Ramadanului a adăugat, din punct de vedere istoric, un alt nivel de tensiune între israelieni și palestinieni.

Între timp, Netanyahu se mulțumește să viziteze mai multe țări europene. El a călătorit săptămâna trecută în Italia, urma să decoleze miercuri spre Germania și este așteptat să viziteze Marea Britanie săptămâna viitoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.