Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Netanyahu nu mai suportă situația actuală: promite să rezolve problema divizării după protestele din cauza reformei sale din justiţie

expressandstar.com
benjamin netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a angajat joi seară să "pună capăt divizării din rândul poporului", după aproape trei luni de manifestaţii masive împotriva proiectului de lege privind reforma justiţiei, examinat în prezent în parlament, relatează AFP, citat de news.ro.

Premierul israelian a vorbit după o întâlnire cu ministrul său al apărării, Yoav Gallant, care îşi anunţase iniţial intenţia de a vorbi public joi seară. Ministrul apărării, care a cerut în repetate rânduri coaliţiei de guvernare să întrerupă procesul legislativ pentru a permite negocieri cu opoziţia cu privire la reforma justiţiei, şi-a anulat în cele din urmă discursul.

Timp de aproape o oră, televiziunile israeliene au evocat însă perspectiva demisiei ministrului sau ipoteza unei explozii a coaliţiei guvernamentale, una dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului.

Potrivit presei israeliene, ministrul Gallant şi mai mulţi oficiali din domeniul securităţii l-au avertizat pe premier în ultimele zile cu privire la ameninţările pe care, în opinia lor, le reprezintă proiectul pentru securitatea naţională.

Netanyahu, care până acum nu a avut nicio intervenţie publică în acest dosar, a anunţat joi seara că "intră în scenă" şi că este hotărât să facă să avanseze reforma, dar că va face totul pentru a "ajunge la o soluţie" acceptabilă atât pentru apărătorii proiectului, cât şi pentru criticii săi.

Cuvintele sale au provocat doar nedumerire din partea adversarilor săi, notează AFP. "Nu putem permite ca o dispută, oricât de acută ar fi, să pună în pericol viitorul nostru comun (...) Opozanţii reformei nu sunt trădători, susţinătorii nu sunt fascişti", a spus el, referindu-se la invectiva preferată a fiecărei tabere împotriva celeilalte. "Voi face totul, totul, pentru a calma spiritele şi pentru a pune capăt diviziunii dintre oameni", a promis el.

Recunoscând temerile exprimate de opozanţii reformei, el a anunţat că proiectul de lege care modifică componenţa comisiei de numire a judecătorilor va fi supus votului deputaţilor pentru a fi adoptat în plen "săptămâna viitoare". Acesta este unul dintre elementele centrale ale reformei aflate în centrul îngrijorărilor celor care o critică. Textul a fost amendat în comisie în ultimele zile pentru a-i atenua conţinutul în vederea obţinerii unui vot mai larg, dar fără sprijinul opoziţiei.

Reforma urmăreşte să sporească puterea aleşilor asupra sistemului judiciar. Cei care se opun arată însă că proiectul pune în pericol caracterul democratic al statului Israel.

Netanyahu şi aliaţii săi de extremă dreapta şi ultraortodocşi consideră că reforma este necesară pentru a restabili un echilibru de putere între aleşi şi Curtea Supremă, pe care o consideră politizată.

Preşedintele Israelului, Isaac Herzog, a vorbit în mod deschis despre riscul unui "război civil".

"UN DICTATOR ÎN DEVENIRE"

"În această seară, Netanyahu a ales să îl ignore pe ministrul său al apărării (...) şi a ales să ţină un discurs rupt de realitate, plin de minciuni. Acest lucru este iresponsabil", a reacţionat liderul opoziţiei, fostul premier Yair Lapid (centru).

"Nimic nou sub soare, Netanyahu este acelaşi", a declarat şi Benny Gantz (centru-dreapta), o altă figură a opoziţiei, afirmând că premierul "nu este la înălţimea provocării".

Joi, din nou, câteva zeci de mii de israelieni au manifestat împotriva reformei în cursul unei noi zile de mobilizare naţională, marcată de ciocniri între manifestanţi şi poliţie la Tel Aviv.

Steagurile Negre, una dintre mişcările aflate în fruntea mobilizării, a descris prestaţia televizată de joi seara a lui Benjamin Netanyahu drept "un spectacol bizar al unui dictator în devenire".

Oficialilor israelieni le place să îşi prezinte ţara ca fiind "singura democraţie din Orientul Mijlociu", dar mulţi critici, atât în interiorul, cât şi în afara Israelului, subliniază caracterul "incomplet" al acestei democraţii, având în vedere discriminarea pe care continuă să o sufere cetăţenii arabi, greutatea instituţiei religioase, care duce la discriminări între bărbaţi şi femei, sau continuarea ocupaţiei teritoriilor palestiniene.

"Intenţionez să înscriu drepturile individuale în lege. Vom garanta drepturile fundamentale ale tuturor cetăţenilor Israelului - evrei şi neevrei, laici şi religioşi, femei, persoane LGBT. Toată lumea - fără excepţie", a promis Netanyahu în discursul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.