Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Proteste violente pe străzile din Israel: Netanyahu își consolidează puterea; lege adoptată de Parlament

Twitter.com
israel protest

Declararea unui prim-ministru al Israelului ca inapt pentru această funcţie va deveni mai dificilă după ce parlamentul (Knesset) a aprobat joi o nouă lege, transmite dpa. După o noapte de dezbateri, deputaţii au aprobat legea în lectură finală, cu 61 de voturi pentru (din 120 de membri ai Knesset-ului), 47 împotrivă, restul abţinându-se sau fiind absenţi, informează Agerpres.

Potrivit legii - ce poate fi contestată în justiţie -, pentru demitere va fi nevoie de votul unei majorităţi de trei pătrimi de parlamentari.

În plus, înlăturarea unui prim-ministru din funcţie va fi posibilă doar din motive psihice sau alte motive de sănătate, reducându-se astfel posibila influenţă a Curţii Supreme sau a Biroului procurorului general.

Aceasta este prima modificare în legea care vine în cadrul unor reforme mai ample în justiţie plănuite de guvernul naţionalist religios condus de Benjamin Netanyahu.

Reformele au scos mii de protestatari în stradă şi au atras critici din străinătate.

Opoziția a condamnat legea

Opoziţia a condamnat noua lege ca 'indecentă şi coruptă', iar fostul ministru Avigdor Lieberman a spus că o va contesta la Curtea Supremă.

Modificarea este controversată în special pentru că este văzută de critici drept concepută pentru a-l proteja pe Netanyahu.

Şeful guvernului este inculpat într-un proces pentru corupţie care ameninţă să ducă la demiterea sa, însă noua lege ar putea însemna că acest risc s-a redus considerabil pentru Netanyahu.

Proteste pe străzi

Reuters relatează că mii de oameni au ieşit în stradă joi în semn de protest faţă de reformele justiţiei, blocând autostrăzi şi intensificând o campanie ce durează de câteva luni.

Mii de oameni au mărşăluit cu steaguri şi pancarte pe o arteră din Tel Aviv, blocând traficul în plină zi de lucru.

Un grup mic a incendiat cauciucuri în afara portului maritim, blocând pentru scurt timp camioanele.

La Ierusalim, mulţimea s-a adunat de-a lungul zidurilor Oraşului Vechi, de care au agăţat o replică uriaşă a declaraţiei de independenţă a ţării.

'Luptăm pentru vieţile noastre ca popor evreu împreună în statul pe care îl construim de 75 de ani. Luptăm pentru că simţim că ceea ce se întâmplă acum ne destramă, şi cerem guvernului să înceteze', a spus demonstrantul Avidan Friedman.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.