Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nici nu a început bine vara că Italia trece la raționalizarea apei

RFI
schimbari climatice seceta

Vestul Europei este afectat, zilele acestea, de un val de aer fierbinte african, sosit mult mai devreme faţă de alţi ani. La Biarritz, în sudul Franţei, s-au înregistrat aproape 43 de grade Celsius, un nou record. În Spania, temperaturile au fost şi mai mari, fiind şi aici emise alerte de tip cod roşu. Pompierii luptă cu mai multe incendii care au devastat zeci de mii de hectare de vegetaţie. Şi în Germania, temperaturile s-au apropiat de 37 de grade, iar un incendiu a mistuit 60 de hectare de terenuri lângă Berlin.

Italia este şi ea victima caniculei. În regiunile Lombardia şi Piemonte, din nord, s-a ajuns la raţionalizarea apei potabile, din cauza secetei extreme.

De la şase dimineața până la miezul nopţii, în localitatea Tradate din provincia Varese este interzisă udarea grădinilor și a livezilor, spălarea mașinilor și umplerea cu apă a piscinelor. Măsuri similare ar putea fi aplicată deja de săptămâna viitoare și în alte localități din regiunea Lombardia, afectată puternic de secetă. Ordonanța semnată de primarul din Tradate urmărește limitarea risipei de apă potabilă și prevede amenzi cuprinse între 25 și 500 de euro pentru cei care nu respectă regulile. Din Lombardia, foarte afectată, cu 25 de orașe în care apa potabilă ar putea fi raționalizată, este și provincia Bergamo. În contextul în care situația devine tot mai critică pe întreg teritoriul, regiunea a solicitat deja stare de urgență din cauza secetei care compromite deja recoltele, scrie rador.ro.

Piemonte este în aceeași situație, numai în estul regiunii 11 orașe sunt în plină alertă roșie, cu cisterne și închiderea distribuției de apă pe timp de noapte. În provincia Savona, în schimb, au fost trimise ordonanțe prin care se invită populația să folosească apa doar pentru uz casnic, fără a uda grădinile, evitându-se orice risipă posibilă, cu prevederea raționalizării apei la anumite ore și redeschiderea acesteia doar atunci când este nevoie, dimineața, la prânz și seara, după care este închisă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.