Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nici opoziția nu mai e ce era - ÎNTÂRIZIERI în implementarea PNRR. Ghinea ÎL APĂRĂ pe Ciucă: NU e vina guvernului

Inquam Photos / Octav Ganea
cristian ghinea gest

Cristian Ghinea, fostul ministru al fondurilor europene, a anunţat că Guvernul Ciucă a îndeplinit 13 reforme din cele 21 de ţinte şi jaloane pe care trebuia să le atingă până la data de 31 decembrie 2021. Ghinea susţine că în curând România va bifa absorbţia a 3,9 miliarde de euro din PNRR, scrie News.ro.

”Reforme îndeplinite în opinia noastră sunt 13. Din cele 21 de jaloane şi ţinte pe care Guvernul le avea de îndeplinit până la 31 decembrie, au fost îndeplinite în mod satisfăcător 13. Mai sunt 4 jaloane care nu sunt vina guvernului. Noi încercăm să fim factuali şi descriptivi. Aceste patru jaloane se referă la instrumentele financiare, la acei 1,25 de miliarde de euro care trebuie să intre imediat în economia românească. Guvernul a comunicat că există neînţelegeri între Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii în legătură cu aplicarea criteriilor de mediu. În acest caz, Guvernul are dreptate. Aceste patru jaloane sunt întârziate, dar nu din vina guvernului României. Aş atrage atenţia pe acele jaloane unde în mod evident sunt probleme: anume la sistemul de management şi control, cele două jaloane la Ministerul Transporturilor legate de operaţionalizarea CNIR şi strategia versus planul de investiţii în feroviar, acolo trebuie refăcute actele legislative, hotărârile de guvern, pentru că altfel nu văd cum ar putea vedea Comisia aceste jaloane îndeplinite”, a spus Cristian Ghinea la conferinţa de lansare a platformei MonitorPNRR, scrie News.ro.

România a primit o primă tranşă de bani din PNRR în valoare de 1,8 miliarde de euro, partea de granturi, însă Cristian Ghinea susţine că Executivul urmează să activeze şi banii din împrumuturi. ”Guvernul trebuie să facă cerere de plată şi pentru prefinanţarea din împrumuturi, deci în total vom avea în curând 3,9 miliarde de euro în ţară. Sunt foarte mândru că avem alocări mari pentru educaţie (3,6 miliarde). Am ţinut foarte mult, politic vorbind, ca educaţia şi sănătatea (2,4 miliarde) să aibă alocări foarte mari. De altfel, sănătatea mai are încă 400 de milioane de euro şi pentru digitalizare”, a mai spus Ghinea.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a prezentat la sfârşitul anului trecut un bilanţ al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) 2021, de la negociere, operaţionalizare, implementare, arătând că România a avut de îndeplinit 21 din cele 507 ţinte şi jaloane asumate. Conform MIPE, au fost puse bazele mecanismului de implementare a PNRR în România, pornind de la adoptarea legislaţiei specifice, operaţionalizarea structurilor la nivel instituţional, cât şi prin definirea mecanismului de management şi control şi a fluxurilor financiare. Potrivit sursei citate, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în calitate de coordonator naţional al PNRR, împreună cu ministerele de linie, finalizează, astfel, prima etapă din implementarea PNRR, care include şi atingerea ţintelor şi jaloanelor aferente anului 2021. Implementarea Planului a demarat în 3 noiembrie, după primirea aprobării din partea Consiliului UE.

Pentru acest an, conform obligaţiilor prevăzute în Decizia de punere în aplicare a Consiliului (CID), România a avut de îndeplinit 21 de ţinte şi jaloane, din totalul de 507 asumate la nivelul întregului plan. Premierul Nicolae Ciucă a precizat că România are îndeplinite aproape toate obiectivele în 2021, mai puţin trei care sunt în dezbatere la Fondul European de Investiţii şi la Banca Europeană de Dezvoltare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.