Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Niciun acord la Astana cu privire la instituirea unor zone de detensionare în Siria

reuters
siria

Nu s-a ajuns la niciun acord cu privire la instituirea unor zone de "detensionare" în Siria la finalul celor de două zile de negocieri desfăşurate la Astana, a declarat miercuri reprezentantul special al Kremlinului pentru Siria, Aleksandr Lavrentiev, citat de AFP. "Avem şapte documente în curs de finalizare", a declarat Lavrentiev într-o conferinţă de presă, subliniind că acestea au făcut "aproape obiectul unui acord", dar a rămas ca toate părţile - Rusia, Iran şi Turcia - "să mai lucreze încă pentru a le finaliza".

Lavrentiev nu a enumerat lista completă a documentelor în curs de finalizare, menţionând doar crearea de centre de coordonare şi de monitorizare a încetării focului, mandatul forţelor străine care vor garanta securitatea în "zonele de detensionare" şi dreptul de a recurge la forţă pentru aceste trupe. "Modul în care aceste forţe vor acţiona în zonele de detensionare nu a fost încă definit", a declarat el.

Lavrentiev a adăugat că următoarea reuniune va avea loc în "ultima săptămână a lunii august" la Astana, precizând că cele trei ţări mediatoare ale negocierilor se vor reuni pe 1 şi 2 august în Iran în cadrul unor "grupuri de lucru". Rusia, Turcia şi Iranul au adoptat în luna mai principiul creării a patru zone securizate pentru instaurarea unui armistiţiu durabil în mai multe regiuni, dar încă nu s-au pus de acord asupra modului în care acestea vor fi administrate. A cincea rundă a negocierilor de pace de la Astana urma să găsească o soluţie la această problemă.

În acelaşi timp, Lavrentiev a declarat că Rusia a propus ţărilor CSI să examineze problema trimiterii unui contingent de trupe de monitorizare în Siria, relevă agenţia de presă TASS. "Acum problema este ce fel de trupe vor fi amplasate în zonele de detensionare şi din ce ţări vor fi mobilizaţi observatorii militari pentru misiunea de menţinere a păcii în Siria", a spus diplomatul rus, adăugând că "nimeni nu pune la îndoială participarea forţelor armate din Rusia" la această misiune. "Dar am lansat o propunere ţărilor CSI să examineze posibilitatea trimiterii de trupe în cadrul acestui contingent pentru participarea în comun la monitorizarea situaţiei" din Siria, a spus el, citat de TASS, conform Agerpres. Discuţiile respective au avut loc înaintea celei de-a şapte runde de convorbiri politice privind conflictul sirian, care vor avea loc sub egida ONU oe 10 iulie, la Geneva.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.