Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicolae Ciucă a vorbit cu americanii despre independența energetică a României: planul pentru următoarea perioadă

a1.ro
centrala nucleara cernavoda

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu secretarul adjunct al Departamentului de Energie al SUA, David M. Turk.

Discuțiile au vizat securitatea energetică europeană și extinderea programului nuclear civil din România. Cu acest prilej, a fost subliniată importanța relației de parteneriat dintre România și SUA, în contextul necesității extinderii capacităților României de producere a energiei electrice, ca parte a demersurilor care pot contribui la consolidarea securității în regiune.

Astfel, construirea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Cernavodă, precum și lucrările de întreținere necesare a fi efectuate la Unitatea 1 reprezintă etape necesare pentru atingerea nivelului care să asigure României independența energetică. Noile proiecte care vor consolida aceste progrese sunt legate de implementarea SMR - Small Modular Reactor - pe baza tehnologiei deținute de compania americană NuScale.

Principalele beneficii generate de implementarea acestor soluții vizează atât decarbonizarea - obiectiv european important, precum și nivelul înalt de securitate sub semnul căruia se vor derula investițiile.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis mulțumiri pentru susținerea acordată sistemului european de energie. “Vrem să dezvoltăm parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii și în alte domenii relevante, precum cel industrial, economic, cercetare-dezvoltare, nuclear. România e singura țară europeană cu tehnologie nucleară nord-americană. Avem nevoie de noi surse de energie și există un consens politic pentru dezvoltarea proiectelor în domeniul nuclear”, a afirmat premierul Ciucă.

Ambele părți și-au arătat disponibilitatea de a dezvolta parteneriatul România-SUA, atât în domeniul utilizării energiei nucleare, precum și în exploatarea gazelor, petrolului, energiei obținute din resurse regenerabile, în acest sens urmând a fi elaborat un plan de acțiune.

La întâlnire au participat ministrul Energiei, Virgil Popescu, și directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.