Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicolae Ciucă, ieșire fermă în plină criză: 'Spitalul Suceava nu a fost militarizat. Acolo este o luptă contra cronometru pentru salvarea de vieţi'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Nicolae Ciucă

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Ciucă, afirmă că problema spitalelor afectate în mod sistemic de răspândirea infecţiilor cu COVID-19 în rândul personalului medical este ”una gravă, de maximă urgenţă şi care cere măsuri ferme, radicale şi imediate”. Ministrul spune că managementul militar de la spitalele din Suceava şi Deva nu poate face minuni, dar va face tot posibilul pentru a remedia situaţiile înregistrate. Nicolae Ciucă spune că Spitalul Suceava nu a fost militarizat.

”Problema spitalelor afectate în mod sistemic de răspândirea infecţiilor cu COVID-19 în rândul personalului medical este una gravă, de maximă urgenţă şi care cere măsuri ferme, radicale şi imediate. Am răspuns, de aceea, cu maximă promptitudine, solicitării ministrului sănătăţii, de a contribui cu personal medical militar şi nu numai, la rezolvarea situaţiei foarte grave de la Spitalul din Suceava. Vreau să fie foarte clar: acest spital nu a fost MILITARIZAT, nu a trecut în subordinea MApN, nu a fost transformat într-o cazarmă, iar personalului medical de acolo nu i s-a cerut să transforme în soldaţi care să execute fără crâcnire ordinele”, a transmis, joi, ministrul Nicolae Ciucă, conform news.ro.

Potrivit acestuia, situaţia de la Spitalul din Suceava poate fi văzută ca aceea a unei nave surprinsă de o furtună catastrofală.

”Nava s-a lovit de stânci şi a început să ia apă, se află în derivă, fără motoare, fără cârmă, fără căpitan, iar la posturi cu mai puţin de 10% dintre marinari. Peste toate acestea, la bordul navei se manifestă mocnit şi un incendiu. Într-o situaţie ca aceasta, nu este timp pentru alte discuţii decât acelea despre măsurile urgente care se pot lua: aducerea la bord a unui căpitan şi a unei echipe care să poată ţine nava pe linia de plutire şi să o scoată din furtună. Pentru asta, căpitanul chemat trebuie să ia măsuri urgente pentru stingerea focului şi evacuarea apei, să aducă de pe alte nave o parte din echipaj şi să-l recupereze pe cel rămas la bord, să repună în funcţiune sistemele esenţiale ale navei şi să ducă nava în siguranţă, departe de pericol. Despre asta este vorba la Suceava. Acolo este o luptă contra cronometru pentru salvarea de vieţi”, a mai transmis Ciucă.

Un tratament anti-COVID-19 a avut succes la șase pacienți în stare gravă din Israel

Acesta afirmă că cei doi medici militari care şi-au asumat – temporar- conducerea spitalului, împreună cu alţi doi ofiţeri care întregesc echipa de comandă, au misiunea de a readuce spitalul în zona de siguranţă.

”Un spital care avea mai puţin de 10% din personalul medical apt de muncă. Un spital care a înregistrat un număr extrem de mare de infectări şi, din păcate, şi un număr foarte mare de decese. Trebuie să ştiţi că una dintre primele măsuri pe care le-au luat managerii numiţi la Suceava a fost aceea de a aduce în acest spital 20 de cadre medicale militare (10 medici şi 10 asistenţi medicali), care s-au oferit voluntar de la Spitalul Militar din Cluj şi care au asigurat reluarea activităţii în secţiile esenţiale ale spitalului. În paralel, Spitalul Militar din Iaşi a preluat tratarea cazurilor non-COVID pe care spitalul din Suceava nu le mai poate trata. Redresarea Spitalului Judeţean Suceava este esenţială pentru lichidarea focarului de infecţie din oraş şi din apropierea sa”, a mai spus ministrul.

Acesta afirmă că spitalul trebuie repus în funcţiune nu doar pentru pacienţii cu Covid-19 ci şi pentru a asigura tratamente de specialitate pentru întreg judeţul.

”Cel mai grav ar fi acum să politizăm un astfel de caz. Am văzut multe luări de poziţie, pe acest subiect, în rândul politicienilor şi al altor analişti sau formatori de opinie. Deşi este evident că pandemia COVID-19 nu are culoare politică, sunt sigur că astfel de păreri vor mai fi auzite. Nu le poate interzice nimeni să-şi spună părerea. Şi nu este problema mea să judec competenţa unor astfel de opinii şi verdicte. Am văzut şi multe luări de poziţie din rândul personalului spitalului, în mod deschis, sau prin opinii anonime. Aici sunt de făcut câteva precizări. Aceşti oameni au trecut printr-un stres extrem. Viaţa lor, a familiilor lor şi a pacienţilor lor a fost pusă în pericol. Strigătele lor de ajutor, teama pe care o au pentru ceea ce se întâmplă în prezent şi temerile pe care le au pentru viitor sunt de înţeles, sunt de auzit şi sunt de luat în seamă”,  a mai declarat ministrul Apărării.

Potrivit acestuia, ”în lipsa unor măsuri ferme, acest spital nu ar putea reveni pe linia de plutire”.

Ciucă a vorbit şi despre echipa de la Deva care are ”o misiune la fel de grea”.

”Vor fi, probabil, şi alte astfel de solicitări. Iată că, în momente ca acestea, pentru care nimeni din lume nu ar fi putut fi pregătit pe deplin, sunt oameni în România care îşi asumă fără ezitare destinele şi jurămintele pe care le-au depus: acela de credinţă faţă de Ţară şi Jurământul lui Hipocrate. Medicii militari nu pot face minuni, dar puteţi conta că vor face tot ceea ce va depinde de ei pentru a-şi pune competenţele şi propria viaţă în slujba semenilor lor”, a mai transmis ministrul Apărării.

Spitalele din Suceava şi Deva sunt conduse de medici militari care coordonează activitatea personalului civil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.