Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicolae Ciucă, mesaj cu prilejul Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

captura Facebook
Nicolae Ciuca

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, în mesajul transmis la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că Holocaustul a fost ”o crimă cu premeditare care s-a petrecut în mijlocul societăţii, o prăbuşire a instituţiilor, a tuturor normelor şi a umanităţii”. ”Acesta a fost generat de antisemitismul istoric, de pervertirea morală a elitelor politice şi intelectuale şi de toţi cei care au permis ca democraţia să fie călcată în picioare”, a susţinut el. ”Regimul mareşalului Ion Antonescu - o monstruozitate absolută - şi colaboratorii acestuia poartă întreaga responsabilitate pentru iniţierea şi organizarea Holocaustului, pentru asasinatul în masă, dar eşecul întregii societăţi în a salva oamenii nevinovaţi este o realitate dură pe care o admitem şi o recunoaştem”, a subliniat Cicuă.

”Suntem astăzi aici pentru a comemora împreună victimele Holocaustului din România, pentru a aduce un pios omagiu sutelor de mii de vieţi omeneşti ale căror destine au fost frânte sau marcate pentru totdeauna de anii celor mai întunecate evenimente din istoria noastră. Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului, 9 Octombrie, rememorează începutul deportărilor masive ale evreilor din Bucovina în Transnistria, teritoriul dintre Bug şi Nistru aflat în perioada Holocaustului sub administraţie românească. Începând cu acea zi, peste o sută de mii de evrei au fost îmbarcaţi în trenuri de marfă, purtaţi pe jos zeci de kilometri, hăituiţi, umiliţi, maltrataţi. Alte mii au sfârşit chiar în timpul acestor deportări, de epuizare, boli sau frig. Execuţiile individuale au fost, de asemenea, parte a acestui infernal transfer”, a afirmat Nicolae Ciucă, în mesajul transmis în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, de consilierul onorific Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei şi combaterea antisemitismului şi a xenofobiei.
Premierul Ciucă a menţionat că aceste realităţi au fost doar o parte a Holocaustului din România.
”Pogromurile, trenurile morţii, munca forţată, deportările, execuţiile, barbariile de neimaginat, politicile antisemite, rasiale şi discriminatorii, excluderile din viaţa profesională, umilinţele, deposedările de bunuri şi alte abuzuri sau crime terifiante s-au petrecut în timpul celei mai mari tragedii din istoria noastră globală. Regimul Antonescu a utilizat instituţiile statului şi complicitatea multor oficiali sau cetăţeni obişnuiţi. Instituţii de forţă, de apărare sau ordine publică, servicii secrete, servicii publice şi autorităţi locale au fost puse în slujba unei infernale maşinării pentru a ucide. Această colaborare cinică şi barbară a marcat pentru totdeauna trecutul nostru. Holocaustul a fost o crimă cu premeditare care s-a petrecut în mijlocul societăţii, o prăbuşire a instituţiilor, a tuturor normelor şi a umanităţii. Acesta a fost generat de antisemitismul istoric, de pervertirea morală a elitelor politice şi intelectuale şi de toţi cei care au permis ca democraţia să fie călcată în picioare şi semenii excluşi, persecutaţi sau exterminaţi. De aceea, astăzi, căutarea adevărului, asumarea trecutului şi a responsabilităţilor, identificarea vinovaţilor, urmărirea consecinţelor şi onorarea victimelor, a supravieţuitorilor şi a memoriei lor trebuie să fie o misiune fără încetare, un angajament pentru eternitate”, a subliniat el.
Nicolae Ciucă a adăugat că a întâlnit, în această săptămână, pe unul dintre supravieţuitorii Holocaustului, un martor al ororilor de la Auschwitz.
”Acest om de 92 de ani m-a emoţionat profund prin felul demn, onorabil şi lipsit de ură în care vorbeşte despre experienţa personală şi despre acei ani infernali. Toţi cei ca el reprezintă astăzi cea mai valoroasă mărturie şi un exemplu incredibil care ne oferă atât de multe pilde. Nu trebuie să uităm niciodată că acum 81 de ani a debutat cea mai teribilă crimă produsă împotriva unor oameni nevinovaţi, bărbaţi, femei şi copii, pe criterii etnice şi religioase. Regimul mareşalului Ion Antonescu - o monstruozitate absolută - şi colaboratorii acestuia poartă întreaga responsabilitate pentru iniţierea şi organizarea Holocaustului, pentru asasinatul în masă, dar eşecul întregii societăţi în a salva oamenii nevinovaţi este o realitate dură pe care o admitem şi o recunoaştem”, a mai afirmat premierul.
Potrivit acestuia, ”trebuie să ne amintim şi de cei care au fost solidari cu victimele, cei care au crezut în izbânda adevărului şi a omeniei, cei care nu au abandonat umanitatea şi au riscat propria viaţă şi a apropiaţilor. Drepţii între popoare, cei care au salvat sau au încercat să salveze evrei, sunt astăzi preţuiţi şi onoraţi, primesc recunoştinţa României şi a comunităţii internaţionale”.
”Un bilanţ al celor peste opt decenii de la tragedia Holocaustului ne arată că ocultarea adevărului istoric a fost o altă vinovăţie a unor regimuri care au pretins că fac lumină, că vor căuta călăii şi vor onora victimele. Negarea sau distorsionarea Holocaustului, trucurile sau falsurile istorice, exonerarea responsabilităţilor sau chiar trivializarea sau ultragierea au fost mult timp parte a istoriei post-Holocaust. Este sfâşietor că supravieţuitorii Holocaustului şi urmaşii lor au fost nevoiţi să fie martorii acestor situaţii”, a continuat Ciucă.
Premierul a amintit că, în urmă cu două decenii, statul român a pus bazele unui proces de asumare a trecutului şi reconcilierii, pentru a reda adevărul istoric şi pentru a da sens ataşamentului faţă de valorile euro-atlantice, subliniind că acest proces trebuie să fie continuu şi ireversibil.
”Admiţându-şi trecutul, istoria, responsabilităţile şi consecinţele, statul român dovedeşte conştiinţă civică, putere instituţională şi onoare. Înfiinţarea Comisiei Internaţionale „Elie Wiesel”, crearea institutului guvernamental cu acelaşi nume, înfiinţarea de programe academice, publicarea de lucrări ştiinţifice, realizarea de memoriale şi muzee precum cel de la Bucureşti sau Iaşi, iniţiativele civice centrale sau locale care onorează memoria victimelor sau a supravieţuitorilor, comemorările şi evenimentele periodice, introducerea istoriei Holocaustului ca disciplină obligatorie, toate acestea ne demonstrează că instituţiile şi, în definitiv, elitele politice democratice şi-au însuşit această misiune”, a spus el.
Nicolae Ciucă a adăugat că acel comitet interministerial creat pentru a monitoriza implementarea primei strategii naţionale de prevenire şi combatere a antisemitismului, semnarea, în această săptămână, a contractului de finanţare pentru realizarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului demonstrează că Executivul pe care îl conduce şi-a luat foarte în serios misiunea în acest domeniu.
”Dar tot acest proces trebuie să capete astăzi, în contextul celei mai mari agresiuni din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, prin invadarea Ucrainei de către forţele ruse, un alt ritm. Criza refugiaţilor, raptul teritorial unic după a doua conflagraţie mondială, răspândirea falselor naraţiuni prin folosirea denaturată a conceptelor de acum opt decenii, ne determină să acţionăm cu mai multă determinare. Teoriile conspiraţiei, distorsionarea Holocaustului, abundenţa de extremism şi radicalizare, sabotarea democraţiei sunt prezente în Europa ca parte a războiului hibrid dus de Federaţia Rusă în ţările noastre. Acestea iau şi forma partidelor politice, inclusiv la noi. Lupta cu discriminarea, antisemitismul şi xenofobia trebuie dusă pe toate planurile, prin măsuri politice, administrative, educaţionale. În final, vreau să vă spun că, dincolo de dificultatea vremurilor pe care le trăim, lupta împotriva uitării, a indiferenţei şi ataşamentul pentru valorile democratice, libertăţii şi umanităţii vor învinge! Să ne amintim de toţi cei care au pierit în Holocaust şi să ne rugăm pentru ca memoria lor să rămână veşnică!”, a conchis Ciucă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.