Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicolae Georgescu, PSD: Ministerul Educației să preia proiectul de lege pe care l-am inițiat și să deblocheze programul pentru achiziționarea de calculatoare

Facebook
nicolae georgescu

Deputatul PSD, Nicolae Georgescu, solicită prin intermediul unui comunicat de presă ca Ministerul Educației să preia proiectul de lee pe care l-am inițiat și să deblocheze programul pentru achiziționarea de calculatoare pentru copiii săraci:

”Un studiu realizat de IREX în contextul pandemiei de SARS-CoV-2 cu privire la starea educației și efectele pandemiei în România, a relevat o realitate complet diferită de cea prezentată de Monica Anisie, ministrul Educației. Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie a contrazis radical statisticile puse la dispoziție de Minister. Conform IRES, 903.870 de copii nu au avut și nu au acces, în continuare, la învățământul online, în timp ce Monica Anisie susține că doar 250.000 de copii se află în această situație.

Ministrul Educației a mai fost contrazis și de către datele INS potrivit cărora, în România, un copil din trei nu are acces la școala online, din diferite motive. Fie nu are acces la un laptop, fie îi lipsește conexiunea la internet, iar elevii români aflați în această situație nu pot continua la niciun nivel să parcurgă materia școlară de la distanță.

Practic, ministrul Educației a mințit atunci când a admis că statul nu a făcut nimic pentru comunitățile din care provin 250 de mii de elevi pe perioada pandemiei, deoarece în realitate n-a făcut nimic pentru comunitățile din care provin peste 900 de mii de elevi.

Sute de mii de copii nu pot învăța acasă, online. Inegalitatea de șanse la educație se adâncește, iar competențele digitale și trecerea la sistemul online de predare reprezintă „una dintre provocările fundamentale ale sistemului de învățământ românesc”, potrivit experților.

Iar una dintre cauze este că autoritățile n-au adaptat nici până astăzi programul pentru acordarea unui sprijin financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare la realitatea familiilor dezavantajate. Adoptată în 2004, în timpul Guvernului Năstase, Legea 269/2004 constă în oferirea unui ajutor financiar de 200 de euro elevilor și studenților din familii sărace pentru achiziționarea unui calculator, dar principala condiție pentru a te încadra este ca venitul pe membru de familie să nu depășească 150 de lei brut. Astăzi, după majorările salariale efectuate de guvernarea social-democrată, salariul minim brut este de 2.230 de lei, ceea ce înseamnă, la o familie cu opt membri le revin câte 278 de lei și nu se încadrează pentru finanțare.

La 13 mai, anul curent, am inițiat un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui sprijin financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare pentru familiile cu elevi și/sau studenți ai învățământului de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu venituri brute lunare de maximum 950 lei pe lună pe membru de familie, jumătate din venitul mediu lunar al unui român în trimestrul III din 2019, conform datelor Institutului Național de Statistică, iar ajutorul financiar să fie majorat la echivalentul în lei a 300 euro pentru achiziționarea unui calculator personal nou. Proiectul vine să deblocheze accesarea banilor pentru cele mai multe dintre familiile sărace și trebuie realizat în paralel cu achiziția celor 250 000 de tablete promise de către Guvern pentru elevii ce provin din medii defavorizate, deoarece numărul celor care au nevoie de sprijin este mult mai mare.

Având în vedere faptul că procedura parlamentară este foarte greoaie și nu mai dispunem de foarte mult timp, insist ca Ministerul Educației să preia proiectul de lege pe care l-am inițiat și să deblocheze programul pentru achiziționarea de calculatoare pentru copiii săraci.”, susține deputatul social-democrat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.