Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicoleta Pauliuc (PNL): Nu se vor mai vinde băuturi energizante minorilor

Facebook
Nicoleta Pauliuc

Senatul României a aprobat iniţiativa legislativă a semnată de Nicoleta Pauliuc, Claudia Banu, Cristian Niculescu Țâgârlaș și alți parlamentari PNL, prin care se interzice vânzarea de băuturi energizante minorilor. Energizantele și derivatele acestora sunt definite ca băuturile care conțin combinații variate de alcool, carbohidrați vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum: cafeina, taurina, carnitina, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

„Este o măsură menită să protejeze tânăra generaţie de consumul unor produse profund nesănătoase pentru corpul şi mintea lor care se află în proces de dezvoltare şi maturizare. Ne dorim o generaţie viitoare care să fie sănătoasă fizic şi matură emoţional. Efectele consumului acestor energizante pot fi foarte periculoase: pot da aritmii cardiace – s-au înregistrat multe infarcturi (mai ales pe fondul şi a consumului de alcool), pot provoca insomnii, sunt asociate hipertensiunii arteriale la oameni tineri, pot afecta procentul unor hormoni din corp, după ce trece efectul stimulant, pot da oboseală cronică, pot afecta ficatul. Vă reamintesc cazul unui tânăr de 17 ani care  a murit după ce a consumat foarte multe energizante într-o tabără în această vară”, susţine Nicoleta Pauliuc, senator PNL.

Pauliuc a dat ca exemplu şi alte ţări în care s-au luat astfel de măsuri. Polonia a adoptat o lege similară la sfârşitul lui august 2023. Canada şi Marea Britanie au proiecte care urmează aceeaşi logică. Lituania are în vigoare o lege de interzicere a vânzărilor pentru minori.

De asemenea, senatoarea PNL a insistat asupra magnitudinii fenomenului, având în vedere că în România, se vând  zilnic peste 40.000 de litri de energizante. Ţara noastră se află pe locul 7 în UE la consumul per capita.

„Acest proiect se încadrează în strategia mea <<Legi pentru viaţă>> care vizează sănătatea românilor. Aici intră şi interzicerea reclamelor la ţigări electronice, pachetul legislativ pe zona de cancer, dar şi legea OFL prin care copiii sub 16 ani să aibă acces pe site-urile de social media doar în baza unui acord explicit exprimat de părinţi”, afirmă senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc.

Legea adoptată de Senat vizează şi obligativitatea ca Băuturile energizante și derivatele acestora, puse pe piață în România, indiferent de țara de proveniență, trebuie să prezinte etichetarea în limba română, inclusiv a mențiunilor prevăzute de Regulamentul (UE) nr.1169/2011. De asemenea, se interzice comercializarea băuturilor energizante și a derivatelor acestora prin automate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.