Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicoleta Pauliuc: România are nevoie de o Strategie Naţională privind Marea Neagră

Radu Pop
Facebook
Nicoleta Pauliuc

Nicoleta Pauliuc, preşedinta Comisiei pentru Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României solicită un plan concret pentru ca România să extragă maximum de beneficii în urma aprobării de către SUA a Strategiei sale privind Marea Neagră. Senatoarea liberală crede că România poate să-şi sporească astfel garanţiile de securitate şi să devină un hub energetic în regiune.

„Strategia Statelor Unite ale Americii pentru MareaNeagră (aprobată pe 24 decembrie 2022 de Congresul SUA) este o evoluţie firească în urma adoptării noului Concept Strategic al NATO (la Summitul de la Madrid din vara lui 2022) prin care Marea Neagră a fost declarată zonă de interes strategic. Evident, un impuls important a venit şi din partea corpului diplomatic românesc care a militat pentru o astfel de soluţie menită să întărească Flancul Estic al NATO [...]2023 trebuie să fie un an în care România trebuie să acţioneze inteligent pentru a beneficia la maximum de această oportunitate uriaşă. Ne trebuie: 1) O Strategie Naţională privind Marea Neagră; 2) Să discutăm despre rezoluţia din 2011 a Parlamentului European privind o Strategie a UE pentru Marea Neagră şi nişte paşi foarte concreţi de urmat cu o finanţare corespunzătoare; 3) Ţările riverane Mării Negre (România, Bulgaria, Georgia, Turcia și Ucraina) să aducă la zi Planul Strastegic de acţiune (care datează din 1996) pentru a fructifica potenţialul uriaş pe care îl avem”, se arată într-o declaraţie de presă a preşedintei Comisiei de Apărare, Nicoleta Pauliuc.

Senatoarea PNL atrage atenţia asupra faptului că Strategia SUA pentru Marea Neagră are două componente majore: securitatea militară a zonei şi securitatea energetică. Din perspectiva evoluţiilor economice, sunt subliniate investiţiile strategice ale americanilor în ţara noastră şi evoluţiile diplomatice recente.

“Decizia Congresului american trebuie pusă într-o imagine de ansamblu în care România va deveni un hub energetic regional într-un cvadruplu context: a) începerea şi accelerarea exploatărilor de gaze din Platforma Continentală a Mării Negre; b) investiţiile SUA în tehnologie nucleară în România (reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă au fost finanţate recent cu 3 miliarde de dolari, dar şi reactoarele de dimensiuni mici care ar trebui să fie operaţionale până în 2029); c) memorandumul din octombrie 2022 semnat cu reprezentanţii companiei azere SOCAR pentru o investiţie comună într-o facilitate de gaz natural lichefiat la Marea Neagră; d) acordul din 17 decembrie 2022 semnat la Bucureşti de liderii României, Azerbaidjanului, Georgiei şi Ungariei (în prezenţa Preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen) privind construirea unui cablu electric submarin pe sub Marea Neagră pentru a transporta energia verde azeră în Europa.Toate aceste evoluţii favorabile pe zonă economică sunt dublate de creşterea prezenţei militare NATO în România”, a explicat Pauliuc.

În opinia senatoarei liberale, decizia Congresului SUA privind Strategia pentru Marea Neagră ne arată că Parteneriatul strategic dintre dintre cele două ţări funcţionează la capacitate maximă şi România nu mai este o ţară periferică pe orbita NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.