Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicușor Dan a semnat Apelul ”Doctorat fără plagiat”

Nicusor Dan

Nicușor Dan, președintele Grupului de Inițiativă al Uniunii Salvați Bucureștiul (USB), a semnat Apelul ,,Doctorat fără plagiat,, , inițiat de o serie de profesori universitari și oameni de cultură din România, printre care se află Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu sau Lucian Boia. Prin acest apel, semnatarii solicită verificarea de către comisii academice interne a tuturor lucrărilor de doctorat susținute după 1990 de persoanele care dețin la ora actuală funcții politice și demnități în stat.

Citește și: Zeci de intelectuali publici, propunere anti-plagiat fără precendent. Apel către Iohannis

,,Nu poți să furi decât dacă lumea academică în care ești îți permite să furi, iar în lumile academice serioase nu se pune problema să furi. În lumea în care sunt, a miilor de matematicieni care publică în primele 200-300 de reviste internaționale, nu se pune problema să furi, pentru că cei 20-30 specialiști din domeniul tău văd imediat furtul. Se fură prin publicare în reviste obscure ale universităților mici, a articolelor plagiate din literatura internațională, vezi cazul Mang. Și se fură în tezele de doctorat, care nu au o publicitate automată. Sunt vinovați ministerul și universitatea, care nu obligă la publicarea online a tezelor de doctorat. Pentru tezele plagiate ar trebui ca atât doctorandul, cât și membrii comisiei de doctorat să răspundă penal,, a declarat Nicușor Dan pentru Cațavencii.

Liderul USB a cerut recent modificarea legislației în domeniul drepturilor de autor, în sensul tratării plagiatului ca un furt, indiferent cine depune plângerea. ,,Astăzi, legea îi tratează pe plagiatori ca pe hoți doar la sesizarea persoanelor lezate, adică a celor după care s-a copiat. Când e vorba de persoane cu funcții publice importante, nici nu se pune problema depunerii plângerilor de către cei lezați, așa cum am văzut de la cazul Victor Ponta încoace.,, a precizat Nicușor Dan.

,,Singura soluție pentru a pune capăt și imposturii și furtului intelectual care se întinde precum o pecingine asupra României este schimbarea legii. Altfel, există riscul ca în scurt timp orice doctorat obținut în România să fie tratat cu suspiciuni și neîncredere. Miile de oameni care muncesc din greu pentru obținerea doctoratului nu merită această nedreptate.,, a subliniat liderul USB.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.