Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Niculae Bădălău: Acordul pe dosarul privind comercializarea şi utilizarea precursorilor de explozivi va face Europa mai sigură

arhiva personala
Niculae Badalau

Acordul pe dosarul privind comercializarea şi utilizarea precursorilor de explozivi va face Europa mai sigură, deoarece noul Regulament conţine prevederi mai stricte pentru introducerea pe piaţă, deţinerea şi utilizarea de către publicul larg a acestor substanţe, consideră ministrul Economiei, Niculae Bădălău, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort  în cadrul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE, Ministerul Economiei a finalizat un dosarul care introduce noi reguli privind comercializarea şi utilizarea precursorilor de explozivi, potrivit cărora accesul publicului general la precursorii de explozivi va fi supus unui control mult mai strict. 

Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi a aprobat acordul de principiu obţinut în 4 februarie între Preşedinţia României la Consiliului UE şi reprezentanţii Parlamentului European pe propunerea de Regulament care impune reguli mai stricte privind comercializarea şi utilizarea precursorilor de explozivi în toată Uniunea Europeană şi raportarea adecvată a tranzacţiilor suspecte cu astfel de substanţe pe tot lanţul de aprovizionare. 

"Este un acord foarte important, care va face Europa mai sigură. Noul Regulament conţine prevederi mai stricte pentru introducerea pe piaţă, deţinerea şi utilizarea de către publicul larg a precursorilor de explozivi, adică acele substanţe aparent inofensive, cum ar fi acetona sau nitratul de amoniu (utilizat ca îngrăţământ în agricultură), dar care, în anumite concentraţii şi combinaţii, pot produce, care pot fi utilizaţi pentru atentate teroriste, aşa cum s-a şi întâmplat, din nefericire, în trecut. Compromisul obţinut ajută la o mai bună supravegherea a acestei pieţe de nişă şi, totodată, la sporirea gradului de siguranţă a cetăţenilor", a declarat ministrul Economiei. 

Regulamentul propus face distincţie între două categorii de precursori: restricţionaţi, cei care nu pot fi puşi la dispoziţie, introduşi pe piaţă, deţinuţi sau utilizaţi de către publicul general peste o anumită concentraţie, şi reglementaţi, pentru care tranzacţiile suspecte trebuie raportate de către operatorii economici, inclusiv de către pieţele on-line.

Citește și: Ministrul Economiei, Nicolae Bădălău, va prezida prima reuniune a COMPET din mandatul Preşedinţiei României la Consiliul UE

Conform noului Regulament, statele membre îşi rezervă posibilitatea de a stabili scheme de licenţiere, ceea ce ar permite ca anumiţi precursori restricţionaţi să poată fi puşi la dispoziţie publicului general. 

Sub rezerva controlului din partea Comisiei Europene, statele membre vor putea, de asemenea, să extindă prevederile referitoare la precursorii de explozivi restricţionaţi asupra altor substanţe chimice care încă nu sunt acoperite prin acest Regulament. 

De asemenea, noul Regulament impune obligaţii de instruire şi informare pentru operatorii economici implicaţi în fabricarea sau vânzarea de precursori de explozivi şi pentru autorităţile naţionale de inspecţii. 

Noul Regulament abrogă Regulamentul (UE) nr. 98/2013 privind comercializarea şi utilizarea precursorilor de explozivi. 
Regulamentul va fi aplicat la 18 luni după data intrării în vigoare, respectiv înainte de sfârşitul anului 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.