Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicușor Dan aruncă PNL în brațele PSD

adevarul.ro
nicusor dan

Ținta romanticilor presei din România a devenit de câteva zile Nicușor Dan. Motivul? Refuzul acestuia de a se retrage din cursa pentru Capitală, în urma unui târg cu candidatul liberalilor, prin care cel mai bine plasat să fie susținut.

Credem, totuși, că acesta este cel mai rațional și decent comportament văzut vreodată în politica post-decembristă.

Nicușor Dan are dreptate și e cinstit față de proprii alegători. Are un electorat radical, nici de stânga, nici de dreapta, care respinge vehement vechile partide, fie că se numesc PNL sau PSD. Povestea cu ”oglindă-oglinjoară, cine-i cel mai anti-pesedist din țară?” nu ține la electoratul USB.

Oameni instruiți, pragmatici, ei sunt, de fapt, germenii ”nivelului următor” din politică. Mai puține vorbe și mai multe fapte. Probabil că singurul mod în care păcătuiesc (dar când se vor maturiza, vor înțelege mai mult) este intrasigența extremă la trocurile subterane post-alegeri, altfel, destul de obișnuite în politica la nivel internațional. Politica nu e pentru sfinți. Curând vor înțelege și votanții lui Nicușor asta.

Dacă Nicușor Dan s-ar retrage, o mare parte din susținătorii săi vor sta acasă, o mică parte ar vota Turcescu și o parte și mai mică ar fi adjudecată de Predoiu. Insuficient pentru candidatul liberal să câștige.

Invers, dacă s-ar retrage Predoiu, probabil că Nicușor ar avea mai mult de beneficiat din această retragere, fără a fi însă nici el câștigător.

Nicușor Dan cultivă un electorat al viitorului. Dacă a greșit undeva, a greșit când nu și-a înființat filialele în toate municipiile reședință de județ. Și acolo, ca și în București, dacă ar fi găsit oameni de genul lui din comunitate, ar fi obținut un scor apropiat de o cincime, ceea ce ar fi făcut partidul său (cum s-o fi numit) să-și adjudece o felie de aproximativ 10% la nivel național.

Înțelegând aceste realități, ambițiosul matematician care și-a găsit vocația în politica ”altfel”, joacă cât se poate de rațional și cu mize mari pe termen lung, nu așa cum au fost obișnuite partidele vechi din România. Va mai avea nevoie de o echipă puternică și, în 2020, s-ar putea ca mulți oameni noi din partidele vechi să zgârâie pe la ușile liderului USB să-i tracteze și pe ei în viitor.

Efectul pe termen scurt al intransigenței lui Nicușor Dan (reprezentativ pentru cei care-l votează) va fi aruncarea PNL în brațele PSD după locale. Cel puțin, la București, sunt toate șansele să se întâmple asta. PSD (30-33%), PNL (18-20%), USB (15-18%) și PMP (5-7%) par a fi singurele partide care vor avea reprezentanți în Consiliul General. PSD va avea, în plus, Primarul Capitalei.

Dacă USB va refuza să intre într-o majoritate (Nicușor Dan a anticipat deja asta), atunci nu mai rămâne decât o singură variantă de coaliție, PSD-PNL, asta ca să avem o Capitală guvernată.

În felul acesta, Nicușor Dan și-a mai realizat un obiectiv – i-a băgat pe ”cei vechi” în aceeași oală. Va rata parlamentarele din 2016, dar, din 2019 încolo, Nicușor va avea un spațiu uriaș de joc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.