Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nissan va investi până la 600 milioane de euro în Ampere, divizia Renault din domeniul vehiculelor electrice

economedia.ro
renault nissan

Constructorii auto Renault Group şi Nissan Motor Co. Ltd au încheiat miercuri acordurile definitive prevăzute în acordul-cadru obligatoriu semnat la 6 februarie 2023, care oficializează reechilibrarea acţiunilor încrucişate dintre Renault Group şi Nissan şi consolidarea guvernanţei Alianţei, informează un comunicat de presă.

După cum a fost anunţat pe 6 februarie 2023, Renault Group şi Nissan vor păstra o participaţie încrucişată de 15%, cu o obligaţie de reţinere, precum şi o obligaţie de a-şi limita participaţiile. Renault va transfera 28,4% din acţiunile sale Nissan către un trust francez, unde drepturile de vot vor fi "neutralizate", sub rezerva anumitor excepţii. Renault Group va continua să beneficieze pe deplin de drepturile economice (dividendele şi veniturile din vânzarea de acţiuni) aferente acţiunilor deţinute de trust până la vânzarea acestor acţiuni, potrivit Agerpres.

În urma transferului a 28,4% din acţiunile Nissan către trust, Nissan va putea exercita drepturile de vot aferente pachetului său de acţiuni în cadrul Renault Group. Drepturile de vot ale Renault Group şi Nissan vor fi limitate la 15% din drepturile de vot exercitabile, cu posibilitatea celor două companii de a-şi exercita liber drepturile de vot în această limită.

Renault Group va instrui mandatarul să vândă acţiunile Nissan deţinute în trust dacă acest lucru este rezonabil din punct de vedere comercial pentru Renault Group, dar nu va avea nicio obligaţie de a vinde acţiunile într-o anumită perioadă predeterminată. Renault Group va avea toată libertatea de a vinde acţiunile Nissan deţinute în trust, în cadrul unui proces organizat şi coordonat cu Nissan, în care Nissan va avea drept de primă ofertă, în beneficiul său sau în beneficiul unui terţ desemnat.

De asemenea, acordurile vizează extinderea colaborării în cadrul Alianţei în următoarele trei arii: proiecte operaţionale cu o componentă puternică de generare de valoare în India, America Latină şi Europa; o agilitate strategică sporită, cu iniţiative noi cărora partenerii se pot alătura; reechilibrarea acţiunilor încrucişate între Renault Group şi Nissan şi consolidarea guvernanţei Alianţei.

În prima zonă, partenerii plănuiesc noi proiecte cheie în America Latină, India şi Europa, care urmăresc să ofere membrilor Alianţei rezultate tangibile, reciproc avantajoase şi pe scară largă. Printre aceste proiecte, Renault Group şi Nissan şi-au anunţat deja angajamentul de a sprijini activităţile din India prin noi investiţii şi noi modele.

În a doua zonă de cooperare consolidată, cele trei companii ale Alianţei au convenit să se susţină reciproc în materie de electrificare şi tehnologii cu emisii scăzute, prin investiţii şi colaborare în proiecte specifice fiecărei companii, care să reprezinte valoare adăugată pentru partenerii săi. Ca parte a acestei cooperări, Nissan s-a angajat să investească până la 600 milioane de euro în Ampere, noua entitate din Europa a Renault Group dedicată vehiculelor electrice şi software-ului, pentru a deveni un investitor strategic şi a ocupa un loc în consiliul său de administraţie. Această oportunitate de investiţie se aliniază cu strategia de electrificare a Nissan, creând multiple beneficii şi sinergii posibile care completează obiectivele şi iniţiativele Nissan în Europa şi, eventual, pe alte pieţe.

"Aceste acorduri definitive ne oferă o bază solidă pentru relansarea operaţiunilor noastre la nivel mondial pe pieţele cheie, cu potenţialul de a genera valoare de sute de milioane pentru Renault, Nissan, Mitsubishi şi părţile interesate. Aceste acorduri ne oferă agilitatea strategică de care avem nevoie mai mult ca niciodată în contextul de astăzi, în schimbare rapidă. Suntem cu toţii implicaţi, în mod asumat, cu o mentalitate bună, şi salutăm Nissan ca un partener puternic în Ampere, viitorul nostru campion din domeniul electric şi software", a declarat directorul general de la Renault Group, Luca de Meo.

"Oportunitatea de investiţie în Ampere completează şi consolidează ofensiva electrică a mărcii Nissan în Europa şi va permite numeroase sinergii, în special în ceea ce priveşte eficienţa costurilor, conformitatea cu reglementările şi extinderea gamei de produse şi motoare pentru vehicule electrice", a declarat la rândul său preşedintele director general de la Nissan, Makoto Uchida.

Tranzacţiile rezultate, sub rezerva unui număr limitat de condiţii suspensive, în special cele de reglementare, ar trebui să aibă loc în trimestrul IV 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.