Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nistor Călin, acuzat de MINCIUNĂ: SIIJ prezintă dovada corespondenţei cu DNA pe cazul Ghiţă, Adina Florea confirmă

Inquam Photos / Octav Ganea
Calin Nistor

Fostul șef al Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, Gheorghe Stan, a trimis către Călin Nistor, procurorul-șef DNA, două adrese, în 19 martie și 12 iunie 2019 prin care cerea motivele de apel din dosarul lui Sebastian Ghiță, respectiv informa cu privire la retragerea apelului, transmite Mediafax.

Gheorghe Stan a trimis către Călin Nistor două adrese, în 19 martie și 12 iunie 2019 prin care cerea motivele de apel din dosarul lui Sebastian Ghiță, respectiv informa cu privire la retragerea apelului din dosar, pe motiv că, în urma analizei, hotărârea instanței de fond este legală și temeinică, „fiind în mod judicios motivată, având un puternic suport probator”, potrivit documentului.

De asemenea, adjunctul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, Adina Florea, a confirmat, pentru MEDIAFAX, faptul că a asistat la discuția telefonică între Gheorghe Stan și Călin Nistor, care a avut loc după ce Stan a transmis DNA adresa din 12 iunie.

Potrivit lui Florea, șeful DNA a subliniat, în acea discuție telefonică, faptul că nu se opune deciziei Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Ulterior, DNA nu a mai transmis niciun răspuns Secției.

DNA a precizat, marți, referitor la retragerea căilor de atac în dosarele vizându-i pe Viorel Hrebenciuc și Sebastian Ghiță, că nu a existat niciun fel de discuție sau corespondență cu SIIJ cu privire la aceste măsuri, procurorii aflând de retragerea apelului în dosarul Hrebenciuc din presă.

"Nu a existat niciun fel de discuție / corespondență cu privire la dosarul în care a fost trimis în judecată Viorel Hrebenciuc și alții, mediatizat prin comunicatul nr. 120/VIII/3 din 22 ianuarie 2015, iar despre retragerea apelului, conducerea Direcției Naționale Anticorupție a aflat din presă", precizează Biroul de Informare și Relații Publice al Direcției Naționale Anticorupție.

Procurorii susțin, cu referire la cel de-al doilea dosar care au fost trimisi în judecată Sebastian Ghiță și alții, că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a luat decizia de retragere a apelului pe 10 iunie 2019, iar pe 13 iunie 2019 a retras efectiv apelul și în aceeași zi a notificat conducerea Direcției Naționale Anticorupție să ia act despre acest lucru.

"Având în vedere că printre inculpații trimiși în judecată în cele două dosare se află și persoane care au calitate a de magistrați, în baza legii 304/2004 privind organizarea judiciară, modificată și completată prin OUG nr. 7/2019, Direcția Națională Anticorupție nu mai are nicio competență în dosarele privind magistrați, inclusiv în cele aflate pe rolul instanțelor de judecată. Consecința nedeclarării apelului în aceste două cauze este că inculpații condamnați în primă instanță nu pot primi pedepse mai mari în apel, iar cei achitați rămân achitați", mai arată DNA.

Reacția DNA vine după ce fostul șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție Gheorghe Stan a declarat, pentru MEDIAFAX, că retragerea apelurilor din dosarele lui Viorel Hrebenciuc și Sebastian Ghiță a avut la bază corespondența cu șeful DNA, care a împărtășit opinia.

”Referitor la cele două dosare la care faceți referire, fără a comenta conținutul acestora, pot să vă spun că am avut discuții cu procurorul-șef DNA, care a împărtășit punctul nostru de vedere cu privire la oportunitatea retragerii căii de atac. Există și o corespondență scrisă în care am transmis Direcției Naționale Anticorupție punctul nostru de vedere, raționament la care DNA nu a formulat obiecțiuni”, a declarat Gheorghe Stan.

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.