Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi acuzaţii la adresa lui Gabriel Oprea. L-ar fi plagiat pe Nicolae Iorga

Oprea UNPR cugetliber.ro

La o zi după ce Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti (UB) a stabilit că suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea nu se confirmă, apar noi acuzaţii la adresa vicepremierului. Acesta este suspectat că l-a plagiat pe marele cărturar interbelic Nicolae Iorga.

Zeci de pagini ar fi fost preluate ad litteram din doi clasici ai dreptului penal fără ghilimele şi fără note de subsol. Noile dovezi ale plagiatului de tip copy-paşte au fost descoperite în două lucrări ale lui Constantin Turai, de unde îl plagiază pe Nicolae Iorga, şi Vintilă Dongoroz, notează HotNews.

Vezi şi: Comisia de etică, decizie privind plagiatul de care e acuzat Gabriel Oprea - DOCUMENT

Cea de-a două secţiune din Capitolul III al tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, intitulată „Plângerea prealabilă - perspectiva istorică”, este copiată din lucrarea „Plângerea Prealabilă. Teoria generală a plângerii prealabile. Aplicaţiunea la legislaţiunea română” a lui Constantin Turai, publicată în 1938 la Imprimeriile „Curentul” SA.

Începând cu pagină 79 a tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, paragrafele sunt preluate din Capitolul II al lucrării lui Turai, „Istoricul instrucţiunii”, fără niciun fel de indiciu către autorul iniţial. Originalitatea pe care vicepremierul a invocat-o în apărarea sa în faţa Comisiei Naţionale de Etică este dată cel mult de selecţia paragrafelor pe care le-a preluat ad litteram din alţi autori. Astfel, paginile 79 - 81 din secţiunea dedicată ”Epocii antice” din teza lui Oprea sunt preluări din paginile 35 – 38 ale lui din Constantin Turai, iar începând cu partea de jos a paginii 81 şi până la pagină 85 sunt preluate în bloc paginile 46 – 49.

Vezi şi: Gabriel Oprea, reacţie la acuzaţiile de plagiat

O altă secţiune copiată din cartea lui Turai este „Plângerea prealabilă în vechiul drept românesc”, de la pagină 85 la 90. Plagiatul acestor pagini este cu atât mai evident cu cât Oprea copiază inclusiv o serie de citate din Nicolae Iorga şi Gheorghe Ghibanescu, care în cartea lui Turai se regăsesc la paginile 39 -45, marcate şi citate corect de autor.

Dacă Constantin Turai îl citează pe Nicolae Iorga, cu lucrarea „Studii şi documente”, Gabriel Oprea nu îl citează nici pe Iorga, dar nici pe Turai de unde preia ad litteram. De altfel, singura lui contribuţie la acest paragraf este alinierea ortografierii cuvintelor cu normele actuale ale gramaticii limbii române, astfel că „noiembrie” este scris cu litera mică, şi nu cu litera mare ca în original, iar cuvântul „soţiia” este scris cu un singur „i”.

La fel ca şi Victor Ponta, Gabriel Oprea a invocat în apărarea sa inexistenţa unui ghid sau a unui regulament de redactare a unei teze de doctorat în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, în condiţiile în care, de exemplu, în lucrarea din 1938 a lui Constantin Turai, acesta îl citează pe Nicolae Iorga respectând toate normele academice de citare în vigoare şi cu 50 de ani mai înainte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.