Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi angajări la stat: program pilot anunțat de ministrul Dezvoltării

angajari

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat, miercuri, aprobarea unui program-pilot pentru angajarea funcţionarilor publici debutanţi, respectiv a înalţilor funcţionari publici. Cseke Attila a declarat la finalul şedinţei de Guvern că această măsură face parte din reforma de acces la o funcţie publică, informează News.ro.

“Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţie, un proiect de ordonanţă de urgenţă care vine să operaţionalizare reforma de acces la funcţia publică, aşa cum această reformă este prevăzută în Codul administrativ. Practic, vorbim despre posibilitatea, respectiv obligativitatea de anul viitor ca pe două paliere, şi anume de acces în funcţia publică de debutant şi, respectiv, cealaltă limită a funcţiei publice, înalţii funcţionari publici, accesul în aceste categorii de funcţii publice să se facă printr-un sistem pe care Codul administrativ îl denumeşte program pilot şi care prevede două etape bine delimitate: o etapă de recrutare care este un concurs naţional la nivel naţional. În urma recrutării unui număr de candidaţi pentru aceste două categorii funcţionari publici debutanţi, respectiv înalţi funcţionari publici, ocuparea posturilor propriu-zise în autorităţile şi instituţiile publice, fie că sunt centrale, fie că sunt locale, se face printr-un concurs organizat la nivelul instituţiei respective”, a afirmat ministrul Dezvoltării.

El a menţionat că acest program-pilot se va desfăşura până la sfârşitul lunii iunie 2023.

“Această ordonanţă de urgenţă vine să prevadă procedurile prin care Autoritatea Naţională pentru Funcţionarii Publici (ANFP) va face această procedură de acces în funcţia publică în 2023. Programul-pilot trebuie să se desfăşoare până în 30 iunie 2023, urmând ca după aceea să existe o analiză ex-post a experienţei acumulate, cu posibilitatea de extindere a acestui sistem de acces în funcţia publică şi pe alte paliere, adică între palierul funcţionarii publici debutanţi şi înalţii funcţionari publici. Procedura prevăzută este destul de simplă, în sensul în care toate autorităţile publice vor trebui să prevadă între funcţiile publice vacante cel puţin 10% ca fiind funcţii publice pentru debutanţi, astfel încât să evite necesarul de funcţii pentru care să se desfăşoare acest program pilot şi, respectiv, în 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei vor trebui să comunice la ANFP posturile necesare, posturile care sunt dedicate acestor categorii de funcţionari publici debutanţi. Evident, aceeaşi situaţie valabilă şi pentru înalţii funcţionari publici. Aici vorbim de instituţii şi autorităţi centrale, urmând ca ANFP-ul să organizeze acest concurs”, a mai explicat Cseke Attila.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.