Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi confruntări armate în estul Ucrainei: Washingtonul acuză Moscova

sua ucraina rusia

Cel puţin şapte persoane au fost ucise vineri de-a lungul liniei frontului în estul Ucrainei, în a şasea zi de confruntări pentru preluarea controlului asupra oraşului Avdiivka, în timp ce Washingtonul a condamnat 'acţiunile agresive' ale Moscovei, informează AFP.

Armata ucraineană şi rebelii separatişti proruşi se confruntă de mai multe zile prin lovituri de mortier şi tiruri de artilerie în acest oraş industrial aflat sub controlul Kievului, situat pe frontul din est, la circa 20 de kilometri nord de bastionul rebelilor Doneţk. Autorităţile ucrainene au anunţat moartea în ultimele 24 de ore a trei soldaţi ucraineni lângă linia frontului, în timp ce autorităţile separatiste au raportat că doi civili au fost ucişi în bombardamente ucrainene la Doneţk.

Potrivit forţelor de la Kiev, o localnică şi un membru al echipelor de salvare au fost de asemenea ucişi în luptele de la Avdiivka, urcând bilanţul confruntărilor la 32 de morţi începând de duminică. Acestea sunt cele mai sângeroase violenţe după instaurarea unui 'armistiţiu nelimitat' la sfârşitul lui decembrie. Totuşi, bombardamentele au scăzut din intensitate vineri în Avdiivka. Doar tiruri sporadice de mortier se puteau auzi la periferiile oraşului, transmit jurnalişti ai AFP de la faţa locului. Aproape 20.000 de locuitori sunt în continuare privaţi de încălzire, în pofida temperaturilor scăzute. Furnizarea apei a fost restabilită, dar lipsa presiunii nu permite aprovizionarea apartamentelor situate la ultimele etaje ale clădirilor. Doar 200 de oameni au părăsit până acum oraşul.

Cele două tabere se acuză reciproc că s-ar afla la originea acestei escaladări a violenţelor, prima de după învestirea preşedintelui american Donald Trump, care pledează pentru o apropiere de Rusia, acuzată de Kiev şi UE de susţinerea militară a separatiştilor, fapt dezminţit de Moscova. În cadrul primei sale intervenţii, extrem de aşteptate, în faţa Consiliului de Securitate al ONU, ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a afirmat joi că Washingtonul doreşte 'relaţii mai bune cu Rusia', condamnând totodată 'în mod foarte ferm şi clar acţiunile ruse', pe care ea le-a calificat drept 'agresive'.

'Rusia nu poate decât să ia măsuri pe frontul politic şi diplomatic, ceea ce şi face', a replicat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 'În prezent, important este ca într-un fel sau altul Kievul să fie obligat şi convins să abandoneze acest gen de aventuri criminale şi care pot să compromită procesul de la Minsk' menit să restabilească pacea în Ucraina de est, a adăugat el. Ocupat de combatanţii proruşi în aprilie 2014 înainte de a fi recucerit câteva luni mai târziu de trupele de la Kiev. care au păstrat de atunci în acest oraş un contingent foarte important, Avdiivka a fost mereu un punct strategic al conflictului, conform Agerpres. Conflictul dintre separatiştii proruşi şi armata ucraineană s-a soldat cu peste 10.000 de morţi de la declanşarea lui, în aprilie 2014, care a urmat instalării la Kiev a unui guvern prooccidental şi anexării peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.