Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi confruntări armate în regiunea petroliferă din Libia

www.dailystar.co.uk
sirte mistrata Libia

Grupări armate au lansat vineri o nouă ofensivă împotriva regiunii petrolifere din Libia, în încercarea de a recuceri instalaţiile trecute sub controlul autorităţilor paralele cu sediul în estul ţării, potrivit unor surse militare, informează AFP și preluat de agerpres.

Ofensiva a fost lansată dinspre Al-Joufra (sud) de către o alianţă heteroclită a miliţiilor de orientare islamistă aliate unor triburi din est. 

'Brigăzile de Apărare a Benghazi (BDB) au avansat spre Cornul Petrolier (nord-est) şi se află la 15 km la sud de oraşul Nofliya', a declarat pentru AFP colonelul Moftah al-Magarief, membru al Gărzilor Instalaţiilor Petroliere (GIP). 

Acestea din urmă sunt sub comandamentul controversatului mareşal Khalifa Haftar, cu legături în guvernul paralel cu sediul în est, ce contestă autoritatea Guvernului de Uniune Naţională (GNA) de la Tripoli. 

'Forţele noastre încearcă să le respingă şi armata aerului a efectuat mai multe ieşiri', a declarat Magarief, fără a oferi mai multe detalii asupra situaţiei. 

BDB se opun forţelor comandate de mareşalul Haftar, ale cărui trupe au cucerit în septembrie principalele patru situri petrolifere din nord-est - Zoueitina, Brega, Ras Lanouf şi Al-Sedra - care asigurau esenţialul exporturilor libiene de petrol. 

'Elicoptere de tip Mi-35 şi MiG-23 au bombardat în această dimineaţă o coloană de vehicule ale BDB la sud de Nofliya şi au distrus mai multe dintre ele', a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Statului Major al al forţelor lui Haftar. 

Miliţiile din Misrata (vest) au participat la un atac similar lansat în ianuarie împotriva regiunii Cornului Petrolier. 

După prăbuşirea, în 2011, a regimului lui Muammar al-Gaddafi, care a condus Libia cu o mână forte timp de 42 de ani, ţara este în prezent sfâşiată de rivalităţile dintre miliţii, dar şi dintre zeci de triburi, componente esenţiale ale societăţii libiene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.