Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi DEZVĂLUIRI din Dosarul ANRP: Totul era monitorizat de la Cotroceni

blender.com
strategie umbra susta nebunie ascuns

Dosarul ANRP e plin de muuulte surprize. În el apar oameni de la toate partidele și sumele sunt uriașe. Un nume cheie care apare în acest dosar este acela a lui Daniel Moldoveanu, fostul șef al Comunității Naționale de Informații (consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale în mandatul lui Traian Băsescu).

Vezi și: Ipoteză INCENDIARĂ din PSD: de ce a fost dărâmat Ponta și aduși tehnocrații

Deși numele său apare din greu în dosar, el nu a primit și calitatea de inculpate ceea ce l-a făcut public pe principalul pion, Horia Simu, să susțină că "este puţin nedrept” ca ”autorul moral” al jafului de la ANRP să nu fie pus sub învinuire de procurorii DNA.

STIRIPESURSE.RO aflat ce e cu adevărat la mijloc. Fostul consilier de la Cotroceni s-a dus singur la procurori și a spus ceea ce știe despre jaful de la ANRP, dar a ținut să le spună că deși a participat activ la anumite operațiuni nu ar fi luat și bani. Depozițiile sale însă au fost apoi infirmate de ceilalți martori din dosar. Aceștia au relalat cu lux de amânunte cum totul era monitorizat de la Cotroceni lăsând să se înțeleagă că operațiunile se derulau cu sprijin din zona de informații. Surprinzător.... Daniel Moldoveanu a fost menținut doar ca martor de procurorii DNA.

Iată cum au stat cu adevărat faptele: Prin iulie anul trecut fostul șef al Comunității Naționale de Informații i-a spus la DNA că prin 2010, Horia Simu i-a cerut să îl sprijine în soluţionarea unui dosar de despăgubire aflat la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Citește și: Piperea îl DISTRUGE pe Bogdan Olteanu: dezvăluiri INCENDIARE din sistem

Citește și: Surpriza Alinei Gorghiu (surse)

Acesta i-ar fi spus că achiziţionase drepturile litigioase asupra unui teren situat în judeţul Constanţa, iar despăgubirile nu puteau fi obţinute decât cu sprijinul unei persoane din conducerea ANRP, sens în care l-a întrebat dacă cunoştea vreo persoană din conducerea instituţiei sau altă persoană care să poată intervene acolo, iar la schimb e gata să cesioneze o parte din drepturile litigioase.

Moldoveanu susține că apoi a discutat cu prietenul lui Gabriel Surdu, fostul șef al RAAPPS, care i-a spus că avea acces la șefii ANRP. În schimbul sprijinului pe care urmau să îl ofere Moldoveanu și Surdu ar fi urmat să primească de la Horia Simu prin interpuși procente din drepturile litigioase deţinute de Simu prin intermediul ROSINTALY MANAGEMENT LIMITED.

Cu privire la suma de 100.000 lei, reprezentând preţul cesiunii, Moldoveanu a susţinut în fața anchetatorilor că nu cunoaşte cine l-a stabilit, când şi cum a fost plătit, dar că banii trebuiau plătiți pentru că el rezolvase totul prin intermediul prietenului său de la RAAPPS. După ce a fost soluţionat dosarul şi vândute acţiunile obţinute cu titlu de despăgubire Daniel Moldoveanu a susţinut că au fost încasaţi aproximativ 400.000 euro de la avocatul Ionuț Birișiu iar din aceşti bani nu a primit nicio sumă. Nu ar fi avut nici o treabă nici cu șefa ANRP, Crinuța Dumitrean, dar că deși prietenului lui Gabriel Surdu nu i-a spus, cel mai probabil la ea a mers să rezolve problema.

Numai că variant consilierului lui Băsescu nu se pupă deloc cu ceea ce susțin ceilalți martori. Avocatul Ionuț Birișiu susține că pe la sfârșitul lui 2010 Daniel Moldoveanu i-a spus explicit că poate intervene la ANRP să resolve astfel de dosare.

Cam același lucru îl susține și fostul șef al RAAPPS. El le-a spus anchetatorilor că directorul tehnic al RAAPPS, Ion Sterian, era bun prieten cu Moldoveanu și că a venit el din partea acestuia să I se plângă că la nivelul ANRP s-ar tergiversa soluţionarea dosarului nr. 22804/FFCC/2010 și că trebuie intervenit la Crinuța Dumitrean cu care el era prieten.

Ar fi urmat o întâlnire în trei, Surdu-Sterian-Moldoveanu la începutul lui 2011 pentu a pune la cale strategia și unde cei doi i-ar fi cerut insistent să vorbească cu șeful ANRP și că dacă totul este bine atunci Horia Simu era dispus să ofere o mită pentru aceasta 15% din drepturile deţinute în acel dosar. A urmat întâlnirea sa cu Crinuța Dumitrean în cadrul căreia această a solicitat 400.000 EURO pentru soluționarea dosarului. La aceștia s-au adaugat și pretențiile sale de 15% din drepturile litigioase pe care urma să îi incaseze prin intermediar.

În joc a intrat și Dorin Cocoș cu care s-a asociat pentru cei 15% din drepturile litigioase.

După obţinerea deciziei de despăgubire intermediarul a vândut acţiunile prin intermediul unei firme de brokeraj pentru care a încasat suma de 1.200.000 euro, pe care i-a predată șefului RAAPPS. Din aceşti bani, 40.000 euro i-au fost daţi lui intermediarului pentru faptul că a acceptat să cumpere în numele lui Surdu şi al lui Cocoș cei 15%, iar suma de 400.000 euro i-a fost dată șefei de la ANRP chiar în biroul acesteia la câteva zile după încasarea banilor. Diferenţa de bani până la 1.200.000 euro, respectiv 760.000 euro, au rămas la dispoziţia lui Surdu și Cocoș reprezentând din cele declarate de șeful RAAPPS, câştigul lor după achiziţia celor 15% din drepturile litigioase.

Chiar și pionul principal din dosar l-ar spus procurorilor că Daniel Moldoveanu a reușit să facă totul să se învârtă. Acesta i-ar fi intermediate întâlniri decisive cu factori de decizie din județul Constanța la acea dată (vom reveni cu date spectaculoase despre cine sunt personajele) și că ar fi monitorizat personal de la Cotroceni drumul dosarelor de despăgubire în discuție până la finalizarea lor în cadrul ANRP. Totul în schimbul sumelor mari de bani pe care i-ar fi încasat drept mită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.