Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi dezvăluiri din dosarul DIPI: Adjunctul a vrut să cadă la înțelegere cu DNA

www.adevarul.ro
gabriel oprea dna

Ies la iveală noi amănunte tari din celebrul dosar DIPI aflat pe masa procurorilor Direcţiei Naţionale anticorupţie. Se pare că Nelu Zarnica, chestorul principal şi adjunctul şefului DIPI a avut o atitudine sinceră în fața anchetatorilor şi a vrut să încheie un acord de recunoaştere a vinovăţiei, opţiune care a fost respinsă de procurorul de caz.

Citeşte şi: Liviu Dragnea vorbește despre demisia primarului Gabriela Firea: Ce mesaj are șeful PSD

Anchetatorii DNA reliefează profilele inculpaţilor din dosarul în care Gabriel Oprea şi fostul şef al DIPI, Gheorghe Nicolae şi adjunctul şefului DIPI, Nelu Zanica, au fost trimişi în judecată pentru fapte de abuz în serviciu privind modul de gestionare a fondurilor operative ale instituţiei. În profilele inculpaților, anchetatorii DNA spune despre Gabriel Oprea că acesta "nu este cunoscut cu antecedente penale, are studii superioare, are gradul de general cu trei stele în rezervă şi este senator în Parlamentul României, fapta pentru care a fost inculpat în cauza fiind însă săvârşită în calitate de ministru al Afacerilor Inteme".

Citeşte şi: Raluca Prună, mitraliată de Liviu Dragnea: Ce vrea să facă, de fapt, tehnocrata de la justiţie

Procurorul de caz spune că: "Pe parcursul cercetărilor efectuate în prezenţa cauza, inculpatul şi-a exercitat dreptul de a nu da declaraţii şi nu a oferit nicio varianta de apărare care să poată fi verificată în cadrul urmăririi penale". Despre fostul şef al DIPI Nicoale Gheorghe, procurorii arată, în dosar, că "are studii superioare, are gradul de chestor principal, este cadru al Ministerului Afacerilor Inteme şi a fost inculpat pentru o fapte săvârşite în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă". "Pe parcursul urmăririi penale, inculpatul a avut o atitudine relativ cooperantă şi nesinceră, întrucât a refuzat să pună la dispoziţia procurorului toate documentele solicitate, atât cu ocazia percheziţiei efectuate la sediul DIPI, cât şi în condiţiile articolului 170 din Codul de procedura penală, negând săvârşirea infracţiunilor, în pofida evidenţei probelor".

Citeşte şi: Liviu Dragnea reacţionează la dezvăluirile lui Victor Ponta despre dosarul de la DNA

Cu toate acestea, Nicolae a vrut să precizeze, în circumstanţiere, aspecte care ţin de expertiză să profesională în domeniul informaţiilor. Fostul şef adjunct al DIPI Nelu Zarnica nu este cunoscut cu antecedente penale, are studii superioare, are gradul de chestor principal, este pensionar şi a fost inculpat pentru o fapta săvârşită în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Intema.

"Pe parcursul urmăririi penale, inculpatul a avut o atitudine cooperantă şi sinceră, solicitând încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei cu renunţarea sau amânarea pedepsei, care a fost respins prin ordonanţă. A învederat că a avut o conduită bună pe întreg parcursul profesional, în urmă căreia a fost avansat până la gradul de chestor principal şi a primit medalii şi diplome, inclusiv de la Direcţia Naţională Anticorupţie", mai arată procurorii în dosar. Comisarii-şefi Marian-Dănuţ Iacob nu sunt cunoscuţi cu antecedente penale, au studii superioare iar pe parcursul anchetei ambii au depus cereri şi memorii privind acuzaţiile ce li s-au adus, acestea fiind respinde de către anchetatori, conform news.ro.

Vezi și: Victor Ponta a publicat ce le-a spus judecătorilor împotriva acuzațiilor DNA

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.