Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi dispute în Congresul SUA: republicanii vor destituirea a secretarului Securităţii Interne

ABC News
Camera Reprezentantilor congres sua

Aleşi republicani din Congresul american au anunţat miercuri lansarea unei proceduri în vederea destituirii secretarului însărcinat cu Securitatea Internă Alejandro Mayorkas,pe care-l acuză de faptul că este responsabil de criza migraţiei la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic, relatează AFP, citat de news.ro.

Ei fac acest anunţ în contextul care aproape 10.000 de migranţi traversează zilnic frontiera americană din Mexic, un subiect politic extrem de fierbinte odată cu apropierea alegerilor primare în vederea alegerilor prezidenţiale prevzute în noiembrie.

Republicanii cataloghează situaţia drept un dezastru umanitar şi îl acuză pe secretarul Securităţii Interne că se află la originea acestei situaţii.

”Ancheta noastră a arătat clar că această criză decurge din luări de decizie ale secretarului şi refuzul său de a aplica legile adoptate de către Congres”, acuză într-un comunicat preşedintele Comisiei Securităţii Interne din cadrul Camerei Reprezentanţilor, Mark Green.

”Incapacitatea sa de a-şi respecta jurământul cere ca el să dea socoteală”, subliniază el.

”Manevra politică”

Ministrul Securităţii Interne îi acuză pe republicani, răspunzându-le, de faptul că ”irosesc timp preţios şi bani ai contribuabililor” într-o ”manevră politică”.

Pentru ca Alejandro Mayorkas să fie demis din funcţie, este necesar ca o majoritate a reprezentanţilor din Cameră să voteze împotriva sa, ceea ce ar declanşa un proces în Senat, unde este necesar ca două treimi dintre senatori să voteze în favoarea unei destituiri.

Acest scenariu este practic imposibil, având în vedere că republicanii deţin doar o majoritatea foarte fragilă în Camera Reprezentanţilor şi că Senatul este majorit democrat.

Lansarea acestei proceduri de destituire îl vizează însă pe Joe Biden, în contextul în care 302.000 de migranţi au traversat frontiera mexicano-americană în decembrie, potrivit autorităţilor.

Casa Albă şi congresmeni din ambele tabere negociază o reformă a imigraţiei, iar republicanii îşi condiţionează susţinerea unei noi anvelope de ajutoare destinate Ucrainei de o înăsprire a măsurilor împotriva imigraţia.

Primarii din New York, Denver şi Chicago - oraşe care primesc autobuze cu migranţi trimise de către guvernatorul republican al texasului - exercită de asemenea presiuni asupra preşedintelui democrat pentru a acţiona rapid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.