Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi mişcări în Palestina: Hamas vrea alegeri după 10 ani

ambasadori_palestina_kuwait_irak

Deputaţii membri ai mişcării Hamas au cerut marţi, în Gaza, noi alegeri legislative şi prezidenţiale, la exact zece ani după ultimul scrutin care a avut loc în teritoriile palestiniene, alegeri pe care mişcarea islamistă le-a câştigat înainte de a fi privată de victoria sa, informează AFP.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia celei de-a zecea aniversări a legislativelor din 2006, membrii din Gaza ai coaliţiei Hamas din parlament au îndemnat la 'fixarea unei date precise pentru organizarea de alegeri legislative şi prezidenţiale'. Ahmed Bahar, prim vicepreşedinte al parlamentului şi înalt responsabil al Hamas, a chemat la o reconciliere cât mai grabnică în cadrul societăţii şi la 'astuparea breşelor deschise de anii de divizare politică'. El a salutat desfăşurarea luna aceasta, la Doha, a unei reuniuni a Hamas şi a mişcării radicale rivale Fatah.

Parlamentul palestinian nu s-a mai reunit din 2007 şi după declanşarea unui cvasi-război civil între Hamas şi Fatah, moderat de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. În ianuarie 2006, Hamas a câştigat legislativele, alegeri descrise ca fiind cele mai transparente organizate în teritoriile palestiniene. Însă rezultatele acestora nu au fost acceptate de comunitatea internaţională, care îi cerea Hamas să renunţe la violenţă şi să recunoască Israelul şi acordurile semnate cu acesta. Hamas şi Fatah se află din 2007 într-un 'război fraticid' pentru a prelua puterea în Fâşia Gaza. Din 2007, Hamas guvernează enclava, în timp ce Autoritatea Palestiniană conduce Cisiordania ocupată, unde îşi are sediul. Un acord de reconciliere încheiat în primăvara lui 2014, pentru a pune capăt divizărilor, prevedea organizarea de alegeri până la finalul lui 2014.

Ahmed Bahar a îndemnat, de asemenea, ONU şi organizaţiile internaţionale să conlucreze pentru a face presiuni în vederea ridicării blocadei pe care Israelul o impune din 2006 asupra Fâşiei Gaza şi care a împins spre marginea prăpastiei economia acestui mic teritoriu ermetic închis, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.