Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi probleme cu PNRR - Europarlamentar: Guvernanții nu pot atrage nici avansul și preferă să solicite o sumă mai mică

Inquam Photos/ Octav Ganea
PNRR Planul National de Relansare si Rezilienta

România este depășită și de Grecia în privința Planului Național de Redresare și Reziliență. Europarlamentarul PSD Victor Negrescu dezvăluie că Guvernul solicită o sumă mult mai mică decât ar fi putut solicita ca avans din valoarea totală a PNRR, pentru că nu există proiecte care să justifice o sumă mai mare.

„Grecia a primit deja un avans de 4 miliarde de euro pentru propriul plan de redresare și reziliență. România, care are un plan de o valoare similară (29,2 miliarde de euro pentru România / 30,5 miliarde pentru Grecia), încă așteaptă și solicită un avans de doar 2 miliarde de euro.

După ce au eșuat în realizarea planului și au făcut România de râs trimițând un plan prost făcut la Bruxelles, guvernanții nu sunt capabili să gândească nici măcar o strategie pentru atragerea avansului și preferă să solicite o sumă mai mică decât ar fi putut solicita în primă instanță din valoarea totală a PNRR.

Mai mult, proiectele prevăzute spre decontare din avans nu par să existe. Spre exemplu, Imprimeria Națională a contrazis, recent, guvernanții și a transmis clar că noile cărți de identitate sunt plătite din bugetul propriu, nu din PNRR cum spuneau aceștia.

Coaliția de dreapta trebuie să explice în detaliu românilor ce vor face cu acest avans, de ce au solicitat o sumă mult mai mică decât cea posibilă și să ofere garanții privind cheltuirea banilor din PNRR prin modificarea în regim de urgență a ordonanței care reglementează PNRR”, scrie Negrescu pe Facebook.

Premierul Florin Cîţu afirma în iulie că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ar urma să fie aprobat de Comisia Europeană în jurul datei de 15 septembrie. El a precizat că o primă tranşă de bani ar urma să vină în luna noiembrie, dar unele proiecte cuprinse în PNRR ar putea să primească iniţial finanţare de la bugetul de stat, pentru a putea fi demarate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.