Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi proteste anti-guvernamentale în Columbia - Oamenii cer reforme pentru mai multă justiţie socială şi protestează împotriva represiunii poliţiei

Agerpres - Reuters
Columbia proteste

Câteva mii de columbieni au ieşit din nou marţi în stradă pentru a protesta împotriva guvernului preşedintelui Ivan Duque şi pentru a cere Parlamentului, care începe o nouă sesiune, reforme pentru mai multă justiţie socială şi împotriva represiunii poliţiei, relatează AFP.

"Sper că acest Parlament va legifera în cele din urmă în favoarea intereselor poporului columbian şi nu doar a unui grup de persoane care se îmbogăţesc", a declarat Ivan Chaparro, un medic dentist în vârstă de 46 de ani, aflat între protestatari în centrul Bogota.

"Luptăm pentru drepturile noastre în domeniul sănătăţii, a educaţiei şi împotriva violenţei", a spus Noelia Castro, o profesoară de 30 de ani.

Comitetul naţional de grevă, iniţiatorul mobilizării la sfârşitul lunii aprilie, dar care nu reprezintă toate sectoarele protestului, a cerut reluarea demonstraţiilor după mai mult de o lună de pauză.

Protestatarii cer mai multă justiţie socială, o reformă a poliţiei, acuzată de reprimarea brutală a demonstraţiilor, şi un stat mai solidar pentru a răspunde consecinţelor sociale ale pandemiei de coronavirus. Circa 42% din populaţia de 50 de milioane de columbieni trăieşte în prezent în sărăcie.

Format din studenţi, asociaţii indigene şi sociale, Comitetul şi-a suspendat mobilizarea pe 15 iunie. Câteva săptămâni de discuţii cu guvernul nu au condus la niciun rezultat.

Forţele de ordine au blocat accesul la sediul Preşedinţiei şi al Parlamentului.

Cu o zi înainte, guvernul a anunţat desfăşurarea a 65.000 de militari şi poliţişti în ţară în aşteptarea demonstraţiilor la care, în opinia sa, ar fi infiltraţi şi disidenţi ai fostei gherile Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) şi rebeli ai Armatei de Eliberare Naţională (ELN), ultima gherilă activă din ţară.

Peste 60 de persoane au fost ucise şi alte câteva mii rănite de la începutul contestării populare, potrivit Biroului Apărării Poporului, un organism public care veghează la respectarea drepturilor omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.