Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi proteste împotriva premierului Sloveniei, pe fondul pregătirilor pentru preluarea preşedinţiei UE

Dnevnik
Janez Jansa

Protestele împotriva premierului conservator Janez Jansa au continuat duminică în Slovenia, unde mii de persoane au ieşit în stradă în capitala Ljubljana, răspunzând la apelul opoziţiei şi sindicatelor, pe fondul pregătirilor pentru preluarea preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene în luna iulie, a relatat dpa.

În cadrul unei întâlniri cu diplomaţi străini - dar şi separat - în plină pregătire pentru preluarea preşedinţiei UE, preşedintele ţării, Borut Pahor, a formulat la rândul său critici la adresa prim-ministrului, potrivit agenţiei slovene STB, potrivit agerpres.ro.

Oponenţii spun că Jansa încearcă să îngrădească mass-media independente, demolând în acelaşi timp democraţia şi statul de drept.

Jansa şi-a preluat mandatul de premier în martie 2020, după căderea precedentului guvern.

Puterea sa este fragilă, dar încercările opoziţiei de a-l îndepărta din fruntea guvernului nu au fost încununate de succes până în prezent. Următoarele alegeri generale sunt programate peste aproximativ un an.

Pe fondul acestor evenimente, preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, şi cel al Portugaliei, Marcelo

Rebelo de Sousa, au sosit în Slovenia. Portugalia, care exercită în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului UE şi Germania, care a precedat-o în această funcţie încearcă să ajute Ljubljana în eforturile de pregătire pentru preluarea acestor atribuţii de la 1 iulie.

Slovenia a fost scena unei manifestaţii fără precedent vineri, protestatarii denunţând deriva autoritară a premierului Janez Jansa (62 de ani), al cărui mandat a supravieţuit miercuri unei moţiuni de cenzură, potrivit AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.