Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi proteste la Hong Kong - Aproape 300 de perdoane au fost arestate

Twitter
Hong Kong

Poliţia din Hong Kong a arestat aproape 300 de oameni miercuri în metropolă, pe fondul protestelor împotriva unui proiect de lege prin care "insultarea" imnului naţional chinez ar deveni faptă penală, relatează dpa şi Reuters potrivit Agerpres.

Poliţia a precizat pe Facebook că majoritatea celor arestaţi au fost reţinuţi sub "suspiciunea de participare la o adunare neautorizată".

După dezbaterea prevăzută pentru miercuri a controversatului proiect de lege în Consiliul legislativ al fostei colonii britanice revenite în 1997 sub administrarea Beijingului, mai este necesară o a treia şi ultimă lectură, urmată de un vot, care ar putea avea loc pe 4 iunie şi în urma căruia proiectul va fi cel mai probabil adoptat, având în vedere majoritatea pro-Beijing a consiliului.

Documentul prevede o pedeapsă maximă de trei ani de închisoare şi amenzi de până la 6450 dolari americani pentru insultarea imnului.

Miercuri, manifestanţii s-au adunat pe străzi şi în centre comerciale, iar în centru funcţionari în pauza de prânz au intonat sloganuri pro-independenţă. La mall-ul de lux Hysan Place, forţele de ordine au reţinut zeci de persoane, dintre care unele au putut pleca după ce au fost identificate, dar un mare număr au fost urcate în maşini de poliţie, potrivit postului RTHK.

Potrivit poliţiei, "rebelii" au început încă din zorii zilei să blocheze şosele şi căi ferate folosind gunoaie şi obiecte ascuţite, iar alţi protestatari aveau asupra lor arme de atac.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat miercuri că legislaţia de securitate naţională a Hong Kong-ului ţine "exclusiv de afacerile interne ale Chinei". "Vom lua toate măsurile necesare pentru a contracara acţiunile greşite ale forţelor externe care intervin în problemele Hong Kongului", a spus Zhao Lijian, citat de cotidianul Global Times.

Hong Kongul a fost zguduit în 2019 de ample proteste împotriva autorităţilor de la Beijing, care au avut uneori un caracter violent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.