Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi studii despre Omicron: Riscul de spitalizare este mult sub varianta Delta

swaddle-wkwcb6s.stackpathdns.com
Omicron

Varianta omicron pare mai puțin probabil să ducă pacienții în spital decât tulpina Delta, conform datelor preliminare dintr-un trio de studii din Anglia și Scoția, informează Bloomberg.com.

Cercetătorii din Scoția au descoperit că omicronul a fost asociat cu un risc cu două treimi mai mic de spitalizare în comparație cu varianta anterioară, deși era de 10 ori mai probabil decât delta să infecteze persoanele care au avut deja Covid. O echipă de la Imperial College London care lucrează cu un set mai mare de date a descoperit că persoanele cu omicron au aproape jumătate din șansele de a avea nevoie de o spitalizare peste noapte.

Datele proaspete se adaugă unui studiu care arată că sud-africanii sunt cu 70% mai puțin probabil să dezvolte o boală severă și cu 80% mai puțin probabil să fie spitalizați dacă contractează noua variantă. Corpul tot mai mare de cercetări oferă o asigurare preliminară că valul omicron care inundă multe părți ale lumii și declanșează noi recorduri poate fi comparativ mai puțin periculos decât delta, cel puțin în zonele cu niveluri ridicate de imunitate preexistentă.

Noua tulpină extrem de contagioasă ar putea încă copleși sistemele de sănătate, pe măsură ce infecțiile cresc la nivel global, au spus cercetătorii. Cazurile zilnice de Covid în Regatul Unit au depășit 100.000 miercuri, cel mai mare număr de până acum pe o singură zi din țară.

„Este important să nu trecem înaintea noastră”, a spus Jim McMenamin, director național de incidente Covid-19 pentru Public Health Scotland, care a condus studiul scoțian cu Universitatea din Edinburgh și Universitatea din Strathclyde. „O proporție mai mică dintr-un număr mai mare de cazuri care necesită tratament ar putea însemna totuși un număr substanțial de persoane care ar putea avea un Covid sever.”

Anthony Fauci, care servește ca principal consilier medical al președintelui american Joe Biden, are și el o părere despre Omicron. În timp ce studiul din Scoția „pare să valideze și să verifice” datele din Africa de Sud, el a avertizat că datele demografice din SUA pot duce la rezultate diferite și că numărul total de cazuri ar putea elimina orice beneficii de la severitatea mai mică. „Chiar dacă aveți o scădere a severității, dacă aveți un număr mult mai mare de cazuri individuale, faptul că aveți atât de multe cazuri mai multe ar putea evita efectul ca acesta să fie mai puțin grav”, a spus Fauci.

Dozele de rapel oferă o protecție mai mare împotriva deltei, iar o a treia injecție oferă, de asemenea, un ajutor substanțial în prevenirea infecțiilor simptomatice cauzate de omicron, a descoperit echipa scoțiană.

Creșterea ratelor de infecție în alte părți ale lumii nu s-a tradus încă în spitale suprasolicitate. Cel mai populat stat din Australia atinge cote record, deoarece omicron a devenit tulpina dominantă, cu o creștere de 52% a cazurilor de la o zi la alta, deși mai puțin de 50 de persoane sunt la terapie intensivă.

Liderii din domeniul sănătății publice au avertizat că alți factori, cum ar fi un număr mai mare de persoane care sunt vaccinate sau au avut anterior Covid, pot complica comparațiile cu punctele anterioare ale pandemiei. Studiul scoțian a inclus și puțini oameni de peste 60 de ani.

Vezi și: Alexandru Rafila anunță o explozie a cazurilor de Covid: de la jumătatea lunii ianuarie ne așteptăm

„Când măsuram severitatea omicronului, o măsurăm așa cum a făcut Africa de Sud, într-o populație foarte imunizată”, a spus Neil Ferguson, profesor la Imperial, care a contribuit la conducerea studiului în limba engleză. După două doze de vaccin Pfizer Inc.-BioNTech SE, riscul de spitalizare de la omicron este probabil aproximativ același cu riscul de la delta, a spus el -- reflectând probabil faptul că noua variantă, deși potențial ceva mai puțin severă, este mai bine să evite vaccinul la persoanele care nu au primit un rapel.

Vezi și: Revolta unei scriitoare după două doze de vaccin: 'Cel mai grav nu este că guvernele lumii își bat joc de cetățenii lor, grav e că noi le permitem'

Studiile engleze și scoțiane au avut perioade de urmărire diferite, ceea ce înseamnă că rezultatele se pot schimba pe măsură ce bolile oamenilor progresează, a spus Penny Ward, profesor invitat de medicină farmaceutică la King's College din Londra. „Rămâne important pentru noi toți să avem grijă rezonabilă, să testăm, să testăm, să testăm și să ne obținem amplificatoarele cât mai curând posibil.”

Vezi și: Anglia reduce la 7 zile perioada de izolare a bolnavilor COVID-19: cum motivează Ministerul Sănătății .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.