Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi tensiuni în Marea Chinei de Est - O fregată chineză a trecut prin apropierea unor insule mici administrate de Japonia

insule, marea chinei de est

Guvernul de la Tokyo a protestat luni, după ce o fregată chineză a trecut prin apropierea unor insule mici din Marea Chinei de Est administrate de Japonia, dar revendicate de China, semnalează AFP.

Presa japoneză a relatat că o navă militară rusă a tranzitat aceeaşi zonă.

Pe cale diplomatică, de la Tokyo s-a comunicat Beijingului "îngrijorarea profundă" a părţii nipone şi s-a cerut să nu se repete astfel de incidente.

Conform AFP, incursiunile pazei de coastă chineze în apropierea insulelor nelocuite Senkaku - numite în chineză Diaoyu - au loc frecvent. O prezenţă a unei nave militare în "zona adiacentă" - o porţiune de circa 22 de km din imediata vecinătate a apelor teritoriale nipone - nu a mai avut însă loc din 2018.

Tot în aceeaşi zonă a fost detectată luni o navă militară rusească, arată surse din ministerul apărării de la Tokyo, citate de presa locală preluată de AFP. Agenţia nu a reuşit deocamdată să obţină o confirmare directă din partea ministerului.

La sfârşitul lui mai, bombardiere din China şi Rusia au zburat împreună în apropiere de Japonia, acţiune considerată de guvernul nipon o provocare imediat după summitul alianţei neoficiale între SUA, Japonia, India şi Australia, format cunoscut sub numele de Quad care încearcă să contrabalanseze prezenţa chineză în regiunea Asia-Pacific.

Relaţiile între Tokyo şi Moscova s-au deteriorat după lansarea invaziei ruse în Ucraina, în contextul alinierii Japoniei la sancţiunile occidentale împotriva Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.