Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nori negri electorali pentru Joe Biden - Elon Musk dă tonul unei tendințe surpriză în Silicon Valley / Ce-i nemulțumește pe mogulii tehnologiei

investopedia.com
elon musk

Teorii ale conspiraţiei, fake news, critici anti-"woke", o linie dură în ceea ce priveşte imigraţia: Elon Musk exprimă din ce în ce mai mult opinii foarte conservatoare, făcându-se ecoul unei tendinţe foarte de dreapta în Silicon Valley, scrie AFP, conform news.ro.

Adesea descris ca fiind un libertarian (liberal radical), antreprenorul a afirmat încă din 2021 că vrea să "stea departe de politică", înainte de a se răzgândi în 2022, în momentul campaniei sale pentru a prelua controlul Twitter, care a devenit între timp X.

"În trecut, am votat pentru democraţi, pentru că ei erau partidul bunăvoinţei", a explicat el în mai 2022. "Dar ei au devenit partidul diviziunii şi al urii. Aşa că nu îi mai pot susţine. Voi vota republican", a anunţat Elon Musk.

De atunci, miliardarul şi-a intensificat jocul şi şi-a multiplicat mesajele pe subiectele preferate de dreapta ultraconservatoare.

Marţi, Elon Musk l-a acuzat pe Joe Biden că a "pregătit calea pentru ceva mult mai rău decât 11 septembrie" prin primirea masivă a imigranţilor care sosesc cu avionul. "Este doar o chestiune de timp", a avertizat miliardarul.

Patronul Tesla s-a bazat pe ceea ce a scris o publicaţie înşelătoare şi tendenţioasă, potrivit mai multor organisme de verificare, care aparţine Centrului pentru studii privind imigraţia (CIS), o organizaţie favorabilă unei politici mai dure în materie de migraţie.

În ultimele săptămâni, Elon Musk l-a atacat de zeci de ori pe preşedintele american, acuzat de conservatori că a deschis frontierele Statelor Unite imigraţiei ilegale.

De asemenea, el a dat share mai multor articole şi emisiuni de televiziune despre presupuşi infractori aflaţi ilegal în ţară, reiterând teza ultraconservatoare potrivit căreia imigraţia ilegală este cauza creşterii criminalităţii.

Această retorică este un ecou al editorialiştilor şi personalităţilor din dreapta dură, precum Tucker Carlson şi Matt Walsh, pe care Donald Trump îi adoră.

ANTI-WOKE

Singurul candidat republican rămas în cursă, Donald Trump, şi directorul general al companiei spaţiale SpaceX, Elon Musk, s-au întâlnit în Florida în urmă cu o săptămână în prezenţa marilor donatori republicani.

Deşi a promis că va câştiga învestitura partidului său în iulie, Donald Trump nu mai are bani pentru a-şi finanţa campania.

Pe lângă faptul că Joe Biden a strâns până acum mai mulţi bani decât el, fostul şef de stat a fost nevoit să plătească zeci de milioane de dolari ca taxe legale şi nu se zgârceşte la cheltuieli pentru întâlnirile sale de campanie.

"Pentru a fi foarte clar, nu voi da niciun ban niciunuia dintre cei doi candidaţi la preşedinţia Statelor Unite", a declarat Elon Musk după ce această întrevedere cu Trump a fost dezvăluită de The New York Times.

Potrivit CNBC, consilierii fostului preşedinte speră totuşi că omul a cărui avere este estimată la aproape 200 de miliarde de dolari va ajunge să îl susţină financiar pe Donald Trump. Potrivit sursei, candidatul şi oficialii Partidului Republican încearcă chiar să-l convingă să ia cuvântul la convenţia inaugurală din vară, ceea ce i-ar confirma sprijinul.

Pe lângă imigraţie, Elon Musk împărtăşeşte cu "alt right", dreapta radicală, o aversiune faţă de măsurile de promovare a diversităţii în afaceri şi faţă de mişcarea "woke" în general.

CASTA DIN SILICON VALLEY

El împărtăşeşte această poziţie cu alţi antreprenori din Silicon Valley, care văd în lupta împotriva inegalităţilor de orice fel un obstacol în calea progresului, care nu poate duce decât la o societate regresivă. Cel mai influent dintre aceştia este Marc Andreessen, cofondator al portalului de internet Netscape şi investitor legendar în lumea tehnologiei. Într-un lung manifest publicat în luna octombrie, acesta s-a pronunţat împotriva a ceea ce el a descris ca fiind o filosofie "anti-merit" şi a denunţat, de asemenea, politicile sociale şi de mediu (ESG) ale companiilor.

Aceeaşi temă de fond revine cu regularitate în podcastul "All-In", găzduit de patru antreprenori şi investitori de top din Silicon Valley. Printre aceştia se numără David Sacks, membru al grupului informal PayPal Maia, un grup de foşti investitori ai companiei de plăţi, din care face parte şi Elon Musk.

Pentru Carolina Milanesi, analist la Creative Strategies, această franjă a industriei tehnologice întruchipează teama că un anumit model social este pus acum sub semnul întrebării. "Diversitatea, egalitatea, incluziunea şi dezvoltarea durabilă sunt ameninţări la adresa statu quo-ului", susţine ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.