Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Norica Nicolai SE DEZLĂNȚUIE: 'Atacul dlui Orban la adresa CCR, pornind de la o decizie a CEDO în cazul Kovesi, folosește o manipulare!'

Norica Nicolai

Norica Nicolai, președinta Consiliului Național ALDE, susține că declarațiile liderului PNL, Ludovic Orban, pe decizia CEDO în cazul Laura Codruța Kovesi, „pun presiune pe judecătorii CCR într-o perioadă în care sunt multe mize politice la judecata Curții Constituționale”

Mai mult, Norica Nicolai a punctat că Ludovic Orban „folosește o manipulare” pe cazul Kovesi, fiindcă „CEDO analizează dacă decizia din țara respectiva este conformă cu Convenția pentru drepturile omului și nu judecă legalitatea unei proceduri”.

„Ludovic Orban continuă atacurile la adresa instituțiilor statului de dragul lui Kovesi și al sistemului!

Citește și: Marcel Vela, întrebat dacă se vor deschide bisericile: Biserica trebuie să facă o analiză obiectivă, fără patimă

Reacția lui Ludovic Orban la decizia CEDO nu este deloc surprinzătoare. Orban a înțeles exact ce are de facut după ce a luat frica DNA, de când a avut dosarul facut de dna Kovesi. Ca atare, dl Ludovic Orban se comporta ca un suferind de sindromul Stockholm.

Însă, dincolo de derapajul extrem de grav al premierului Romaniei, pentru că nu vorbim doar de președintele unui partid, declarațiile lui Orban reprezintă o continuare a seriei de atacuri la adresa unor instituții ale statului român. Este o serie care a fost începută chiar de președintele Iohannis prin atacul său la adresa Parlamentului. Acum, dl Orban, ca o prelungire a dlui Iohannis, continuă aceste atacuri, directionandu-le catre CCR.

Atacul dlui Orban la adresa CCR, pornind de la o decizie a CEDO în cazul Kovesi, folosește o manipulare! CEDO analizează dacă decizia din țara respectiva este conformă cu Convenția pentru drepturile omului și nu judecă legalitatea unei proceduri. Are dreptul CEDO să cenzureze deciziile unei Curti Constituționale? Sub nicio formă!

Nu putem să ignorăm și conjunctura europeană în care vine această decizie a CEDO: dna Kovesi a fost desemnată procuror european anul trecut. Având în vedere că decizia CEDO seamănă mai mult cu un editorial, cu multe puncte politice, aceasta pare mai degraba a fi o decizie politică prin care să nu îi pună într-o lumină proastă pe cei care au promovat-o în funcția de procuror șef european. Mai mult, și rapiditatea cu care s-a ajuns la această decizie ridică semne de întrebare. Să fi luat-o dna Kovesi pe o scurtătură către această decizie, având în vedere ca sunt cauze care durează și 4 - 5 ani la CEDO? Să fie ”spălată” imaginea dnei Kovesi în virtutea funcției pe care o deține acum pe plan european? Sunt întrebări firești la care probabil nu vom avea un răspuns.

În al doilea rând, probabil cazul dnei Kovesi este o noutate pentru întreaga Uniune Europeana. Atunci când în Germania a fost demis procurorul general de către Ministrul de Justiție, nu a mai fost nicio problemă. Să nu uităm că Ministrul de Justiție al Germaniei l-a demis pe procurorul general pentru o simplă declarație. La noi, Ministrul de Justiție al României, Tudorel Toader, doar a propus revocarea lui Kovesi, pentru că nu poate decide el revocarea. Oare ce ar fi trebuit să facă Ministrul Justiției având în vedere acuzațiile care i s-au adus dnei Kovesi? Să țină în funcție un manager de instituție care a avut peste 300 de achitari sau care a încălcat grav Constituția României în mai multe momente? Și încă un lucru: cine nu a lăsat-o pe dna Kovesi să își exprime punctul de vedere la CCR?

Ce face Orban acum este doar o manevră de a pune presiune pe judecătorii CCR într-o perioadă în care sunt multe mize politice la judecata Curții Constituționale. Să nu uităm că la CCR sunt toate legile pe care ALDE, in parteneriat cu PSD și Pro Romania, le-a depus în această perioadă și pe care PNL le-a contestat. Tot la CCR sunt o serie din ordonanțele pe care Guvernul Orban le-a dat în starea de urgenta, constestate de Avocatul Poporului, adică fix baza pentru restricțiile impuse de Guvernul Orban.

Totusi, reactia lui Ludovic Orban ar trebui să fie analizată și condamnată de reprezentanții sistemului de justiție din România, ca fiind un derapaj grav la adresa independenței CCR. De îndată, dl Orban să își retragă această declarație, pentru că nicio clipă Klaus Iohannis, când a luat decizia de semnare a decretului de revocare, nu a afirmat că CCR s-a imixtionat în atributiile lui, ci , dimpotrivă, a spus ca respectă decizia CCR.

Am vrea sa îl vedem pe dl Orban la fel de intransigent cu procurorii care pierd cazuri după cazuri și pe care nu îi sancționează nimeni pentru toți oamenii care au stat nevinovați în pușcărie sau în arestul parchetelor, carora nu le prezintă nimeni nici măcar scuze.

Într-o perioadă în care avem nevoie de instituții credibile, dl Orban și dl Iohannis atacă brutal, cu tarnacoapele, doua institutii cheie: Parlamentul și Curtea Constitutionala. Probabil că cei doi care au speriat România în această perioadă de pandemie își doresc ca cele două instituții să dispară, însă acest lucru nu se poate intampla cât încă România este o democrație! Nu trebuie să dispară nici Parlamentul, nici partidele politice opozante PNL-ului și lui Iohannis, nu trebuie să dispară nici CCR! Pentru că dacă dispar acestea, dispare democrația din România!

Este cazul ca cineva să spună STOP acestor acțiuni extrem de nocive la adresa sănătății statului de drept și a democrației din România!

Dacă este ceva de discutat în legătură cu această decizie este faptul că dreptul la libera exprimare trebuie regandit în intreg sistemul juridic românesc. Dacă cineva își exprimă public îndoieli cu privire la deciziile judecătorului, om politic sau ziarist, CSM trebuie să ia imediat”, se arată pe pagina de Facebook a Noricăi Nicolai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.