DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Norvegia a încălcat libertatea de mișcare, în pandemie: Verdict pus de o instituție a UE

Agerpres - Reuters
Norvegia

Norvegia a fost criticată joi de o instituţie europeană pentru restricţiile foarte severe pe care le-a impus libertăţii de mişcare vizând oprirea pandemiei de COVID-19, relatează France Presse.

Deşi ţara nordică nu este membră a Uniunii Europene, ea aparţine Spaţiului Economic European (SEE) care reuneşte UE şi statele membre ale Asociaţiei Europene de Liber Schimb (AELS) - cu excepţia Elveţiei - şi unde libera circulaţie a persoanelor este o regulă.

Autoritatea Europeană de Supraveghere (ESA), responsabilă de asigurarea respectării obligaţiilor ce decurg din SEE, consideră că restricţiile impuse de Oslo la intrarea pe teritoriul norvegian în timpul crizei sanitare au fost excesive.

"Statele SEE sunt autorizate să restricţioneze circulaţia cetăţenilor SEE în eforturile lor de a stopa pandemia de COVID-19", notează Autoritatea într-un comunicat. "Dar astfel de restricţii nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar, trebuie să fie omogene şi nu trebuie să fie discriminatorii", a adăugat ea.

În practică, Norvegia şi-a închis frontierele pe 29 ianuarie, cu rare excepţii.

Regulile au fost de atunci relaxate, dar până săptămâna trecută era încă imposibil ca străinii rezidenţi legal în ţară să intre din nou pe teritoriul norvegian dacă nu erau înscrişi în registrul naţional.

"ESA a observat în ultimele luni un număr semnificativ de persoane afectate negativ de restricţiile de intrare norvegiene", respectiv ''persoanele împiedicate să se întoarcă la domiciliul lor, să înceapă un nou loc de muncă sau să se întoarcă la locurile de muncă existente, ori să îşi vadă partenerul şi membrii familiei", a declarat Autoritatea Europeană de Supraveghere.

Aceasta a trimis guvernului de la Oslo o scrisoare de punere în întârziere, prima etapă în procedurile de încălcare a dreptului comunitar. Guvernul norvegian are acum şase săptămâni pentru a-şi argumenta poziţia.

"Regulile noastre stricte de intrare sunt un motiv major ce a explicat că pe tot parcursul pandemiei am avut un nivel de contaminare mai scăzut decât majoritatea celorlalte ţări din lume", a reacţionat ministrul norvegian al justiţiei, Monica Maeland, citată de ziarul Dagbladet.

"Dar desigur, regulile trebuie să fie în conformitate cu obligaţiile noastre legale în cadrul SEE", a adăugat ea.

De la începutul pandemiei, ţara de 5,4 milioane de locuitori a înregistrat mai puţin de 124.000 de cazuri de COVID, dintre care 783 de decese.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.