Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Norvegia nu poate asigura loialitatea grupurilor siriene pe care le antrenează în Iordania

norvegia2

Prim-ministrul norvegian Erna Solberg a declarat marţi că procesul prin care trec grupurile siriene când sunt antrenate de forţele norvegiene în Iordania nu garantează loialitatea lor în viitor, a relatat ziarul VG, citat de agenţia Xinhua. "Grupurile locale care sunt sprijinite (de Norvegia) trec printr-un proces... Dar repet, nu putem avea o garanţie absolută cu privire la loialitatea grupurilor locale în viitor", a declarat Solberg în parlament.

Ea a confirmat, la fel ca ministrul apărării Ina Marie Soreide Eriksen şi ministrul de externe Borge Brende în mai, că Norvegia va trimite 60 de membri ai trupelor de comando în Iordania, în scopul de a instrui rebeli sirieni. Potrivit VG, există de asemenea posibilitatea de a trimite soldaţi în Siria în caz de necesitate, iar Solberg a confirmat că aceasta este încă în vigoare. În iunie s-a confirmat că comandouri norvegiene au fost trimise în Iordania pentru a antrena rebelii legaţi de gruparea Noua Armată Siriană. Ei au fost instruiţi de Statele Unite cu scopul de a lupta împotriva organizaţiei Stat Islamic (SI sau ISIL) şi nu au proclamat drept inamic guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Situaţia din zonele respective, unde operează soldaţii norvegieni, se schimbă rapid. Este o sarcină dificilă într-un peisaj confuz, a spus Solberg, subliniind că acesta este motivul pentru care Norvegia şi-a trimis acolo cei mai buni soldaţi. "Noi antrenăm în două locuri: unde sunt forţele peshmerga kurde, ca parte a forţelor de securitate irakiene, şi în Iordania, la graniţa dintre Siria şi Irak, unde instruim grupuri arabe sunite locale, care aparţin acelor zone ce urmează a fi eliberate de ISIL", a adăugat ea. "Este adevărat că este un conflict mare şi dificil în Siria. Am mare respect pentru cei care cred că Norvegia nu ar trebui să participe la astfel de conflicte, dar dacă nu face acest lucru, nu va fi nicio îmbunătăţire, nici pentru poporul sirian şi nici irakian", a declarat Solberg. Contribuţia Norvegiei la Erbil în Irak va fi redusă, a anunţat de asemenea prim-ministrul.

Potrivit lui Solberg, este nevoie să fie sprijinite forţele irakiene în alte locuri din ţară şi guvernul norvegian ia acum în considerare aceste cereri, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.