Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nou val de arestări în Turcia. 166 de persoane întemniţate pentru că ştiau de lovitura de stat

Autorităţile turce au emis vineri mandate de arestare pentru 166 de persoane, printre care şi şefi de poliţie, informează presa de stat, într-o nouă operaţiune legată de lovitura de stat eşuată din iulie pentru care Ankara îi acuză pe susţinătorii clericului autoexilat în SUA Fethullah Gulen, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Citește și: SCANDAL URIAȘ de corupție la Kremlin: Cum și-a transformat Putin bucătarul în MILIARDAR

Investigaţia a fost axată iniţial pe cartierul general al poliţiei de la Istanbul, dar ulterior s-a extins în 35 de provincii, vizând persoane care utilizau aplicaţia de mesagerie pe smartphone cunoscută sub numele de ByLock, relatează agenţia Anadolu.

În epurările de după lovitura de stat eşuată, în jur de 32.000 de persoane au fost încarcerate până la finalizarea procesului şi în jur de 100.000 de angajaţi ai serviciilor de securitate, funcţionari civili, profesori universitari şi alţii au fost concediaţi sau suspendaţi.

Citește și: Vladimir Putin DOMINĂ Manhattan-ul: New-yorkezii au rămas ȘOCAȚI - FOTO

Aliaţii Turciei din Uniunea Europeană şi NATO au exprimat preocupări că oameni nevinovaţi ar putea fi vizaţi de investigaţii, pe care criticii le-au denunţat că ar fi epurări.

Turcia a impus starea de urgenţă şi a început să concedieze, să suspende şi să aresteze oficiali ai statului după tentativa de lovitură de stat în care o facţiune a armatei a reuşit să intercepteze avioane militare şi tancuri pe care apoi le-a folosit împotriva forţelor rămase fidele autorităţilor, provocând însă şi zeci de victime civile.

Citește și: George Soros il acuza pe Vladimir Putin de crime odioase impotriva umanitatii pentru bombardamentele

Ankara susţine că partizanii lui Fethullah Gulen au pus la cale lovitura de stat pentru răsturnarea lui Recep Tayyip Erdogan şi preluarea controlului asupra ţării. Gulen, fost aliat al lui Erdogan, neagă orice implicare.

Un oficial turc de rang înalt a declarat în august că agenţia de informaţii a ţării a identificat cel puţin 56.000 de agenţi operativi ai reţelei Gulen după ce a reuşit să decodifice aplicaţia ByLock, pe care grupul o foloseşte din 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.