Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nouă arie protejată pentru conservarea populaţiei de sturioni din Dunăre, în Bulgaria

adevarul.ro
INHGA, Debitul Dunării

O nouă arie de protecţie a fost stabilită în scopul de a conserva habitatul speciilor de peşti catalogate drept în pericol critic de dispariţie, în pericol de dispariţie sau vulnerabile. Secţiunea Esetrite-Vetren a Dunării este prima arie protejată din Bulgaria dedicată sturionilor, conform filialei bulgare a organizaţiei de mediu WWF, la propunerea căreia Ministerul Mediului şi Apelor a luat această măsură.

Esetrite-Vetren acoperă o zonă 288 ha de-a lungul Dunării, în apropiere de satul Vetren şi în proximitatea lacului Srebarna. Principalul obiectiv este de a proteja sturionii în această regiune, unde peştii tineri se hrănesc şi se odihnesc în călătoria lor de sute de kilometri spre mare. Alte 40 de specii de peşti populează această mică regiune a Dunării, dintre care 21 de specii sunt trecute în Red Data Book (lista speciilor ameninţate) a Bulgariei, potrivit Agerpres.

În concordanţă cu ordinul Ministerului Mediului, următoarele activităţi sunt interzise în zona protejată: aruncarea deşeurilor, evacuarea apelor uzate, construcţia de amenajări hidrotehnice, perturbarea proceselor hidromorfologice naturale şi redirecţionarea sau încetinirea curenţilor de apă şi închiderea braţelor laterale ale Dunării pe această secţiune.

Propunerea pentru noua arie protejată a fost înaintată în aprilie de către WWF Bulgaria cu sprijinul asociaţiei locale a pescarilor, inspectoratului regional pentru mediu din Ruse şi al Muzeului Naţional de Istorie Naturală din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe. Propunerea s-a bazat pe rezultatele obţinute de-a lungul mai multor ani de cercetări în teren cu privire la sturioni şi la habitatele lor, conform ONG-ului.

În ultimii nouă ani, echipa WWF a ţinut sub observaţie cursul Dunării între Novo Selo şi Silistra, studiind habitatele ultimilor sturioni supravieţuitori şi colaborând cu comunităţile locale pentru protejarea peştilor. Peste 77.000 de sturioni marcaţi, din speciile nisetru, cegă şi morun au fost introduşi în Dunăre pentru a susţine populaţiile naturale.

Sturionii, la fel ca şi alte specii migratoare de peşti, îndeplinesc un rol extrem de important ca indicator al sănătăţii ecosistemelor fluviale. Construcţia de baraje, diguri şi centrale hidroelectrice, precum şi extragerea de materiale inerte (pietre n.r.) din albiile râurilor, ridică bariere insurmontabile pe rutele de migraţie ale peştilor, modifică regimul natural al apei şi conduc la fragmentări şi distrugeri ale habitatului. Pe termen lung, acestea precum şi alte activităţi antropice, cum ar fi pescuitul excesiv şi poluarea îi aduce pe sturioni în pericol de dispariţie.

Pescuitul la sturion în Dunăre şi Marea Neagră este interzis în Bulgaria, România, Ucraina şi Serbia, aminteşte WWF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.