Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua cinematografie israeliană, în centrul atenției la TIFF 2022: Filme, documentare, un serial şi invitaţi speciali

Inquam Photos / Manases Sandor
TIFF

Noua cinematografie israeliană va fi în centrul atenţiei la cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. În program se regăsesc filme şi documentare puternice, un serial fascinant, dar şi întâlniri cu regizori, profesionişti din industrie şi oficialităţi care vor intra în dialog cu publicul de la Cluj-Napoca, între 17 - 26 iunie. Focus Israel la TIFF2022 este realizat cu sprijinul Ambasadei Israelului în România, conform news.ro.

Câştigător al Premiului Juriului la Festivalul de la Cannes 2021, Ahed's Knee este o poveste curajoasă despre cenzura politică, dar şi despre relaţia mamă-fiu, pe fondul unei ţări dezbinate. Un must-see semnat de unul dintre cei mai proeminenţi creatori de film israelieni de astăzi: Nadav Lapid. Regizorul a câştigat Ursul de Aur la Berlin în 2019, pentru filmul „Synonyms”.

În cadrul Focus Israel va ajunge la Cluj şi cea mai nouă producţie semnată de regizorul Eran Kolirin, invitat la festival în 2012. Propunerea Israelului pentru Oscar 2021, „Let It Be Morning” explorează situaţia populaţiei arabe din Israel într-o manieră comică şi acidă, urmărind încercarea unui bărbat de a se întoarce acasă, după ce satul natal, pe care îl vizitează pentru a participa la nunta fratelui său, este înconjurat peste noapte de armată şi prins într-un lockdown. Filmul a fost prezentat în premieră la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard.

Lista de invitaţi israelieni la TIFF 2022 este deschisă de regizorul Yair Qedar, care va prezenta în festival documentarul „The Fourth Window”, despre viaţa şi opera legendarului scriitor Amos Oz, un simbol al conştiinţei israeliene. Pe baza imaginilor de arhivă, dar şi a unor interviuri cu biograful oficial al lui Oz, cu membrii de familie sau cu cititori faimoşi precum Natalie Portman, Qedar surprinde în „The Fourth Window” viaţa scriitorului, marcată de multe tragedii, dar şi de un succes neegalat.

Cunoscut publicului TIFF pentru documentare precum „Jonathan Agassi Saved My Life”, „Who's Gonna Love Me Now?” sau „Mr. Gaga: A True Story of Love and Dance”, regizorul Tomer Heymann vine şi el la ediţia din acest an pentru a aduce pe ecrane „I Am Not”, cel mai nou film al său: povestea unui tânăr diagnosticat cu Asperger care călătoreşte în Guatemala, împreună cu familia sa adoptivă, pentru a-şi cunoaşte părinţii biologici.

Publicul va avea ocazia să intre în dialog şi cu Orit Fouks Rotem, regizoarea „Cinema Sabaya”, câştigătoare a Premiului pentru Debut la Festivalul de Film de la Ierusalim 2021. Un film provocator, „Cinema Sabaya” urmăreşte dinamica unui grup de femei arabe şi evreice, participante la un workshop de film, un spaţiu în care convingerile lor tradiţionale se ciocnesc doar pentru a găsi o cale de înţelegere.

Controversatul „The Round Number”, cel mai recent documentar al regizorului David Fisher, chestionează modul în care a fost determinată cifra de şase milioane, definitorie pentru numărul total al victimelor Holocaustului. Fiu al unor supravieţuitori ai celei mai mari tragedii umane, cineastul intervievează istorici, profesori şi figuri politice, în efortul său de găsi răspunsuri.

Lista noutăţilor propuse de regizorii israelieni continuă cu „That Orchestra with the Broken Instruments” (r. Yuval Hameiri), documentarul care urmăreşte un experiment muzical inedit. 100 de instrumentişti, profesionişti şi amatori, s-au unit pentru a pune la cale un concert. Vorbesc limbi diferite şi fac parte din generaţii distincte. Au un singur lucru în comun: cu toţii cântă la instrumente stricate. Rezultatul exerciţiului lor se transformă într-un performance muzical impresionant, care demonstrează faptul că din obiecte pe care am fi tentaţi să le abandonăm, putem construi lucruri minunate.

The Jerusalem Post scrie despre „Image of Victory”, filmul lui Avi Nesher, că este „un triumf al cinematografiei”. Spectatorii de la Cluj vor descoperi pe marele ecran o poveste plină de suspans, bazată pe fapte reale: în 1948, pe timpul Războiului Arabo-Israelian, Kibbutzul Nitzanim este cucerit de forţele egiptene. O echipă de voluntari încearcă să-l elibereze. Istoria este spusă din două puncte de vedere: a unui regizor egiptean de filme de propagandă şi a comunităţii din kibbutz.

O producţie SUA - Israel va fi inclusă şi în secţiunea Film Food: „Breaking Bread” (r. Beth Elise Hawk) urmăreşte parcursul primei femei musulmane care a câştigat emisiunea Master Chef din Israel. Dr. Nof Atamna-Ismaeel îşi propune nu doar să gătească bine, ci să provoace schimbări în societate prin mâncare. Filmul va fi urmat de o cină cu specific tradiţional. Biletele pentru Film Food vor fi puse în vânzare curând.

„Sad City Girls” e unul dintre cele mai apreciate seriale TV israeliene din ultimii ani. Selectat la Cannes International Series Festival în 2021 şi creat de un trio-vedetă al televiziunii din Israel, (Rivka Allen, Talya Lavie şi Shir Reuven), Sad City Girls spune povestea unei prietenii între două tinere din Tel Avivul de astăzi. Sexy, dramatică, amuzantă, relaţia lor e pusă sub lupă. 3 episoade ale serialului vor fi proiectate la TIFF în cadrul secţiunii Va Urma, dedicată pasionaţilor de binging.

Excelenţa Sa Domnul David Saranga, Ambasadorul Israelului la Bucureşti va fi şi el prezent la TIFF2022.

Filmele din secţiunea Focus Israel vor putea fi urmărite la TIFF 2022 în baza abonamentelor TIFF Card, disponibile deja online, în ediţie limitată, pe platforma Eventbook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.