DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Noua conducere a IICCMER vrea să se răzbune pe fostul șef al instituției, Radu Preda: S-a deschis o cercetare administrativă pentru stabilirea prejudiciului

Epoch Times Romania
Radu Preda

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) va demara o cercetare administrativă, la propunerea Curţii de Conturi, pentru stabilirea prejudiciului total produs în perioada 2015-2018 la nivelul instituţiei şi va recurge la recuperarea acestuia în condiţiile legii. Vizat de decizia noii conduceri a IICCMER este Radu Preda, fost șef al Institutului și actual preot în Germania, demis de Ludovic Orban la scurt timp de la preluarea mandatului de premier, pe 15 ianuarie 2020.

Potrivit unui raport privind situaţia Penitenciarului Râmnicu Sărat, aflat în administrarea IICCMER, transmis marţi AGERPRES, situaţia la începutul anului 2020 se prezenta astfel: nu exista nicio persoană responsabilă de proiectul reabilitării Penitenciarului Râmnicu Sărat; în perioada 2018-ianuarie 2020 nu a fost întreprinsă nicio acţiune / activitate aferentă proiectului; în bugetul pentru anul 2020 nu fuseseră prevăzute / solicitate fonduri şi, implicit, nu exista nicio sursă de finanţare pentru proiectul reabilitării penitenciarului sau pentru realizarea de documentaţii în acest sens; toate avizele şi certificatele erau expirate (certificat de urbanism, autorizaţii de demolare, expertize etc.), "semn al faptului că în perioada 2018-ianuarie 2020 nu a existat nicio preocupare în acest sens", scrie agerpres.ro.

Citește și: Medicul Emilian Imbri, despre începerea școlii: Ar trebui să se vaccineze profesorii doar ca să fie siguri că au cu ce să se apere .

Având în vedere aceste nereguli, IICCMER a sesizat Curtea de Conturi, care a efectuat la Institut o activitate de audit, în perioada noiembrie-decembrie 2020.

Referitor la maniera în care a fost gestionată problematica penitenciarului Râmnicu Sărat în anii anteriori, s-a constatat că în perioada 2015-2018 - IICCMER a efectuat cheltuieli ineficiente cu studii şi lucrări de proiectare nefinalizate în lucrări de investiţii.

Citește și: Video. Bătaia de joc continuă și în Guvernul de Dreapta! Cum a ajuns o ospătăriță să lucreze la Apele Române! ‘La calculator știți să lucrați?’

"Cu alte cuvinte, serviciile de consultanţă şi proiectare achiziţionate de IICCMER în anii anteriori nu au contribuit la atingerea obiectivelor propuse, respectiv la implementarea proiectului de investiţii, fiind imobilizate fonduri de la bugetul de stat în sumă de 1.887.450 lei. Această sumă reprezintă cheltuieli care nu şi-au atins scopul, conducerea IICCMER neasigurându-se de utilizarea creditelor bugetare în condiţii de bună gestiune financiară şi de efectuarea de cheltuieli cu respectarea principiilor economicităţii, eficienţei şi eficacităţii", se precizează în raport.

Conform propunerii Curţii de Conturi (în urma constatării faptului că s-au efectuat cheltuieli în sumă de 1.887.450 lei cu nerespectarea principiului bunei gestiuni financiare în utilizarea fondurilor publice), IICCMER anunţă că va demara o cercetare administrativă pentru stabilirea întinderii prejudiciului total produs la nivelul IICCMER şi se va recurge la recuperarea acestuia în condiţiile legii.

Citește și: Lovitură de teatru! Raluca Turcan a făcut o solicitare pentru creșterea pensiilor

"Reabilitarea Penitenciarului Râmnicu Sărat şi transformarea imobilului în muzeu de interes naţional rămâne unul dintre obiectivele fundamentale ale IICCMER, menţionat ca atare inclusiv în proiectul de buget al IICCMER pe anul 2021. Pentru anul 2021, IICCMER a solicitat deja suma de 600.000 lei, fonduri care vor fi alocate intervenţiilor de urgenţă la acoperişul închisorii", precizează sursa citată.

Închisoarea de la Râmnicu Sărat este atestată documentar din octombrie 1901, de la înfiinţare până în 1938, aceasta "găzduind" deţinuţi de drept comun cu pedepse de până la doi ani.

Citește și: Traian Băsescu: ‘Raed Arafat și-a făcut niște standarde, la nivel european. Dânsul se exonerează foarte repede’

Primii deţinuţi politici au fost semnalaţi în timpul dictaturii regelui Carol al II-lea, după instalarea regimului comunist aici fiind închişi o serie de membri marcanţi ai partidelor politice (Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu ş.a), precum şi alţi "indezirabili".

Penitenciarul a fost închis oficial în aprilie 1963, iar supravieţuitorii au fost trimişi în alte închisori sau în domiciliu obligatoriu, sub atenta supraveghere a Securităţii. Închisoarea a fost folosită ulterior ca depozit.

Citește și: Medicul Emilian Imbri, despre începerea școlii: Ar trebui să se vaccineze profesorii doar ca să fie siguri că au cu ce să se apere .

Fosta închisoare din Râmnicu Sărat se află în lista monumentelor istorice, categoria A (schimbarea din grupa valorică B s-a realizat in perioada 2015-2016). Prin Hotărârea de Guvern nr. 549/06.06.2007, ea a fost trecută din administrarea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (instituţie publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Guvernului României), cu scopul organizării unui Memorial al victimelor comunismului.

Citește și: Video. Bătaia de joc continuă și în Guvernul de Dreapta! Cum a ajuns o ospătăriță să lucreze la Apele Române! ‘La calculator știți să lucrați?’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.