Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OPINIE - Noua șefă ICCJ, 'pionul otrăvit al lui Savonea'

Inquam Photos / Octav Ganea
corina corbu

Influența Liei Savonea în Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a crescut, începând de marți, prin cooptarea în rândul membrilor săi a magistratului Corina Corbu, noua șefă a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Corbu, cunoscută drept o apropiată a lui Savonea, a ajuns să conducă ICCJ, după ce șefa CSM a cerut revocarea din funcție a fostei șefe a Înaltei Curți, Cristina Tarcea, în contextul scandalului din jurul completelor de 5 judecători. Între timp, lui Tarcea i-a expirat mandatul și, deși avea dreptul la un nou mandat, a preferat să nu-și mai depună candidatura. Astfel i-a lăsat drumul liber Corinei Corbu, care a fost singura candidată pentru șefia ICCJ, potrivit jurnalistii.ro.

CSM este format din 19 membri: 14 procurori și judecători aleși de adunările magistraților, trei membri de drept – ministrul Justiției, șeful Înaltei Curți și procurorul general – și doi membri ai societății civile.

Toate deciziile din CSM sunt controlate de mai mulți magistrați al căror lider informal este președintele instituției, Lia Savonea, notează ziare.com. Din acest grup fac parte judecătorii: Nicoleta Tant (Curtea de Apel Brașov), Evelina Oprina (Tribunalul Ilfov), Gabriela Baltag (Tribunalul Neamț), Mariana Ghenă (Înalta Curte – fost președinte CSM) și Simona Marcu (Înalta Curte – fost președinte CSM). Iar de azi înainte, un vot va veni și din partea Corinei Corbu, noua șefă a ICCJ.

În general, Savona și gașca sa se impun în ședințe cu ajutorul celor doi membri CSM care provin din societatea civilă: Victor Alistar și Romeo Chelariu.

Din CSM mai fac parte ministrul Justiției, Ana Birchall, care se află într-un conflict deschis cu Lia Savonea și gașca sa, și procurorul general interimar, Bogdan Licu.

Ședința CSM de marți a însemnat și o nouă rundă de contre între Savonea și Birchall. Disputa a fost declanșată, ca de obicei, de Lia Savonea care i-a cerut ministrului Justiției, Ana Birchall, să spună dacă a semnat o foaie de parcurs privind statul de drept cu procurorul general al SUA, William Barr. Birchall a precizat că va răspunde în scris și a acuzat că această solicitare a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară a ședinței, fără ca ea să fie anunțată în prealabil. Savonea i-a avut aliați în noua dispută cu ministrul Justiției pe judecătoarea Gabriela Baltag și pe Victor Alistar.

Ana Birchall le-a ținut piept celor trei pe care i-a acuzat de „o încercare de a pune la punct ministrul Justiției” și o lipsă de colegialitate prin faptul că nu i s-a dat posibilitatea să răspundă instituțional. Replica lui Savonea nu a întârziat: „Vă rugăm să nu vă mai victimizați într-o chestiune atât de serioasă”.

Dincolo de aceste dispute, știrea zilei de marți a venit de la ministrul Justiției care a anunțat că, în cel mult două săptămâni, va da publicității un raport privind Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), subliniind că grupul de lucru interinstituțional coordonat de minister a ajuns la concluzii preliminare referitoare la această secție și „sunt două concluzii şi niciuna nu susţine funcţionarea în această formă a acestei instituţii”.
Tot marți, CSM a amânat, pentru a cincia oară, numirea Adinei Florea la șefia Secției de anchetare a magistraților.

Decizia de amânare a validării Adinei Florea la conducerea secției speciale a fost luată cu votul a 10 dintre membrii CSM, în timp ce 9 au votat pentru dezbatere.

Cei care au votat pentru amânarea validării Adinei Florea au fost ministrul Justiției, Ana Birchall, procurorul general Bogdan Licu, judecătorii Andreea Chiș, Mihai Bălan și Bogdan Mateescu și procurorii Florin Deac, Cristian Ban, Codruț Olaru, Tatiana Toader și Nicolae Solomon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.