Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua expoziție Ştefan Câlţia încheie programul din acest an la galeria AnnArt

agerpres.ro
expozitie curtea de arges

Noua expoziţie personală a artistului Ştefan Câlţia, „Albastru de Hotar”, curatoriată de Vladimir Bulat, închide programul expoziţional al anului 2021 la galeria AnnArt. Vernisajul are loc marţi, de la ora 16.00.

Iubitorii de artă vor putea vedea pe simezele galeriei bucureştene - care în acest an a celebrat zece ani plini de la înfiinţare - o serie de 15 lucrări de pictură şi grafică, din perioade creative diferite, reunite prin filonul complex al inspiraţiei pe care satul natal Şona a oferit-o într-un mod atât de divers întregii opere a artistului.

Cei doi poli cronologici ai expoziţiei sunt prima jumătate a anilor ‘70, „Dulgherul” fiind cea mai veche lucrare inclusă în selecţie, alături de lucrări dintre cele mai recente, precum „Margine de sat”, realizată de Ştefan Câlţia în 2021.

Unul dintre cei mai importanţi pictori români contemporani, Ştefan Câlţia este apreciat la o cotă excepţională de către colecţionarii de artă din România şi nu numai.

Elev, la Timişoara, al profesorului Julius Podlipny, a studiat apoi pictura la Bucureşti, cu maestrul Corneliu Baba, fiind la rândul său profesorul multor generaţii de studenţi la Universitatea Naţională de Arte din capitală. Câlţia practică o pictură minuţioasă şi de mare impact vizual, cu compoziţii ce aduc în prim-plan personaje de un straniu delicat şi tulburător, peisaje cu ierburi şi câmpuri, precum şi naturi statice ce duc cu gândul la şcoala flamandă şi la seva unei estetici ţărăneşti transilvane deopotrivă.

„Drumul modernizat de ceva vreme, de la Făgăraş până la Şona, trece de-a lungul Oltului. Râul străvechi, cântat de străbuni, pictat şi pus în vers de contemporani, este mai presus de resursa vieţii, secţionează limita dintre două lumi. Este hotarul natural dintre imensa şi pitoreasca Oltenie, şi Transilvania cu iz imperial, reglementată şi formalizată de-a lungul timpului, şi atât de confuză azi. Apa-oglindă devine ca un soi de graniţă dintre sudul şi nordul ţării. Este un fir de apă care brăzdează inima României. Dar e şi o graniţă dintre cer şi pământ. Când am ajuns la Şona, mi-a sărit în ochi albastrul-siniliu al casei familiei Câlţia. Acel albastru era de fapt nuanţa cerului, pe care-l aveam de-asupra capului. Dintr-un anumit unghi am constatat că întreaga faţadă cu ancadramentul porţii cu tot, păreau a fi un decupaj spre imensitatea aceasta a firmamentului. Apoi am văzut restul satului, pe îndelete, la pas, după care am admirat şi casa unei mătuşi defuncte, casă strămutată din satul Ucea aici, în grădina casei vechi, cea părintească, a lui Ştefan Câlţia; ambele erau îmbrăcate tot într-un albastru intens, mai închis. Este culoarea care afirmă ceea ce am putea numi convenţional, transilvanitatea rurală a românilor – marca distinctă a unui teritoriu organizat şi locuit, contopit în diversitatea cu neputinţă de concurat a naturii. „Cum să nu-ţi vopseşti casa-n albastru, cum să nu o vopseşti?”, se întreabă Ştefan Câlţia într-un eseu cinematic, „Albastrul lăsat printre noi”, realizat de Diana Iabraşu. Acesta a fost lansat în 10 mai 2020. Tot din acel material aflăm că primul albastru, cel mai profund, era albastrul din ochii unei bunici a artistului, Eudochia. Femeia bună a satului. Albastrul acesta al casei, topit în imensitatea verdelui, şi a diversităţii cromatice a florilor, după cum afirmă Ştefan Câlţia: „capătă ceva preţios, de piatră preţioasă, o sclipire – o mireasă în grădină!” (Vladimir Bulat, curator)

Vernisajul va avea loc marţi, între orele 16.00 - 20.00, prilej cu care va fi lansat şi un catalog al expoziţiei, tipărit în ediţie restrânsă şi în condiţii grafice aparte.

Expoziţia este deschisă pentru public, cu intrare liberă, în perioada 7 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2022, de marţi până vineri, între orele 13.00 - 19.00, şi sâmbăta, între orele 11.00 - 16.00. Toate evenimentele AnnArt respectă prevederile sanitare legale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.