Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua IRA, un grup ce luptă pentru reunificarea Irlandei, și-a admis responsabilitatea pentru moartea jurnalistei Lyra McKee

Operation World
Irlanda de Nord UK

Noua IRA, un grup republican disident ce luptă pentru reunificarea Irlandei, şi-a admis marţi responsabilitatea în moartea jurnalistei Lyra McKee, împuşcată mortal în timpul unor ciocniri în oraşul nord-irlandez Londonderry, într-o declaraţie transmisă cotidianului The Irish News, relatează France Presse, informează Agerpres.

Citește și: China intră puternic pe piața 5G: Huawei a lansat primul hardware de comunicaţii 5G pentru industria auto

Noua IRA a prezentat "sincerele sale scuze partenerei, familiei şi prietenilor Lyrei McKee pentru moartea sa", potrivit site-ului The Irish News, care susţine că a primit o declaraţie ce conţine un mesaj codificat din partea grupului disident.

Această tânără în vârstă de 29 ani a fost "tragic" ucisă joi seară când "stătea alături de forţe inamice", a justificat Noua IRA, evocând forţele de ordine "puternic înarmate", care ar fi "provocat revoltele" ce au precedat împuşcarea mortală a jurnalistei.

Această dramă reaminteşte violenţele înregistrate în provincia britanică Irlanda de Nord timp de trei decenii.

Violenţele între republicanii naţionalişti (catolici), susţinători ai reunificării Irlandei, şi loialiştii unionişti (protestanţi), care pledează pentru menţinerea provinciei în cadrul Regatului Unit, au făcut 3.500 de morţi înainte de a li se pune capăt prin acordul din Vinerea Mare în 1998. Acest acord a impus retragerea forţelor britanice şi dezarmarea Armatei Republicane Irlandeze (IRA).

Dar republicanii disidenţi, luptând pentru reunificarea Irlandei inclusiv prin violenţă, rămân activi precum Noua IRA, creată între 2011 şi 2012.

Acest grup a revendicat responsabilitatea pentru explozia unei maşini-capcană în ianuarie la Londonderry. Un atentat urmat de descoperirea mai multor pachete conţinând mici dispozitive explozive, găsite în clădirile aeroporturilor la Londra. Aceste acţiuni au fost de asemenea revendicate de Noua IRA.

După moartea jurnalistei Lyra McKee joi seară, poliţia nord-irlandeză a declarat că a constatat o "schimbare radicală" în cartierul Creggan, unde au avut loc ciocnirile şi până acum reputat pentru relaţiile sale tensionate cu forţele de ordine.

Cele şase principale partide politice din Irlanda de Nord - inclusiv unioniştii şi republicanii care nu au reuşit să formeze un guvern la Belfast de peste doi ani - au publicat de asemenea o rară declaraţie comună.

"Uciderea lui Lyra, au scris ele, este un atac asupra tuturor membrilor acestei comunităţi, un atac împotriva păcii şi procesului democratic".

Înmormântarea tinerei este programată miercuri la Catedrala St-Anne din Belfast, potrivit unei postări pe Facebook a partenerei lui Lyra Mckee, Sara Canning.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.