Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua lege a pensiilor stârnește revolta ONG-urilor: Persoanele cu dizabilităţi sunt discriminate

handicap handicapat dizabilitati

Noua lege a pensiilor discriminează persoanele cu dizabilităţi, întrucât efectuarea unei treimi din stagiul de muncă nu mai este considerată o perioadă completă, astfel că pensiile lor nu vor mai creşte niciodată, a declarat, luni, Daniela Tonci, preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, o asociere a organizaţiilor non-guvernamentale care promovează drepturile persoanelor cu handicap, conform agerpres.ro

Ea a fost prezentă la deschiderea Bursei locurilor de muncă pentru persoanele cu handicap, organizată cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi. 

"Aş vrea să trag un semnal de alarmă cu privire la proiectul Legii pensiilor, în ceea ce priveşte persoanele pensionate cu handicap. În legea actuală se recunoaşte că o treime din stagiul de cotizare al persoanelor cu dizabilităţi se consideră stagiu complet. În noua lege nu se mai recunoaşte acest stagiu, astfel că pensiile persoanelor cu dizabilităţi nu vor mai creşte niciodată. Este vorba despre un drept câştigat, pe care îl vom pierde dacă noua lege nu va fi modificată, aşa cum am cerut încă din faza de proiect. Persoanele cu dizabilităţi care au muncit şi au depus eforturi, atât ele, cât şi familiile lor, eforturi considerabile, vor fi absolut discriminate şi vor pierde un drept câştigat cu foarte mare greutate", a susţinut Tonci.

INCENDIAR - Emilia Șercan pune tunurile pe rectorul SNSPA: 'Prin gura lui Remus Pricopie vorbește George Maior'


De asemenea, în articolul care cuprinde definiţiile, pensionarul cu handicap nici măcar nu se regăseşte, a adăugat ea. 

"Formula de calcul ne dezavantajează total, pentru că, aşa cum spuneam, noua lege nu recunoaşte că ne-am îndeplinit stagiul complet prin acea treime pe care o recunoaşte legea de acum, ceea ce este inechitabil", a continuat reprezentanta persoanelor cu dizabilităţi. 

Astfel, potrivit acesteia, pensionarii cu handicap vor primi doar o treime din pensia care li s-ar cuveni în mod normal. 

"Am prezentat acest aspect în Comisia de muncă din Senat şi i-am adus la cunoştinţă acest lucru astăzi domnului ministru (Marius Budăi - n.r.), care a spus că vom stabili o întâlnire să căutăm soluţii pentru înlăturarea acestor inechităţi şi discriminări din lege", a mai spus Tonci. 

Ea a arătat că fostul ministru de resort, Olguţa Vasilescu, nu i-a împărtăşit opinia şi a considerat că nu există niciun element în Legea pensiilor care să-i discrimineze pe pensionarii cu handicap.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.