Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nouă ofensivă a Ucrainei: A atacat Melitopolul ocupat, căutând o rută directă spre Crimeea

voanews.com
rachete rusia

Ucraina a atacat sâmbătă seara oraşul strategic Melitopol din sud-estul ţării, aflat sub ocupaţie rusă, au anunţat atât autorităţile pro-ruse, cât şi fostul primar ucraiean al oraşului, care este refugiat, relatează Reuters.

Autorităţile pro-Moscova au declarat că un atac cu rachete a ucis două persoane şi a rănit zece, în timp ce primarul refugiat a declarat că zeci de "invadatori" au fost ucişi.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent informaţiile privind atacurile sau decesele.

Anterior, în cursul zilei de sâmbătă, comandamentul central al forţelor armate ucrainene declarase că a efectuat tiruri asupra Melitopolului.

"Sistemele de apărare antiaeriană au distrus două rachete, patru şi-au atins ţintele", a declarat Evgheni Baliţki, guvernatorul numit de Moscova al părţii ocupate din regiunea Zaporojie. El a precizat că un "centru de recreere", unde oamenii luau masa, a fost distrus în atacul ucrainean cu rachete HIMARS.

Primarul exilat al oraşului, Ivan Fedorov, a declarat pe canalul său Telegram că atacul a lovit o biserică pe care ruşii o transformaseră într-un loc de întâlnire.

Vladimir Rogov, un alt oficial instalat la Moscova în partea controlată de ruşi din Zaporojie, a declarat că atacul a provocat un mare incendiu care a cuprins centrul de recreere. El a postat o înregistrare video cu o structură în flăcări.

Lansatoarele multiple de rachete HIMARS s-au numărat printre cele mai eficiente arme ale Ucrainei în acest război, lansând atacuri de precizie asupra a sute de ţinte, inclusiv asupra posturilor de comandă ruseşti.

Vineri, Statele Unite au declarat că trimit mai multe ajutoare Kievului pentru a-şi consolida apărarea aeriană şi pentru a învinge dronele.

Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Oleksi Arestovici, a declarat că Melitopol, un important centru industrial şi de transport ocupat de Rusia încă din martie, este esenţial pentru apărarea sudului. "Toată logistica de legătură între forţele ruseşti, din partea de est a regiunii Herson şi până la graniţa rusă de lângă Mariupol, se realizează prin Melitopol", a explicat Arestovici într-un interviu video postat pe reţelele sociale. "Dacă Melitopol cade, întreaga linie de apărare până la Herson se prăbuşeşte. Forţele ucrainene câştigă o rută directă spre Crimeea", a arătat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.