Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NOUA pretenţie a Turciei privind nord vestul Siriei - Vrea instituirea unei zone de excludere aeriană la Idlib

Provincia Idlib

'Comunitatea internaţională trebuie să ia măsuri pentru a-i apăra pe civili şi a institui o zonă de excludere aeriană' în regiunea Idlib, unde peste 30 de militari turci au fost ucişi joi în bombardamente atribuite regimului sirian, a declarat directorul de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun, potrivit Agerpres.

Altun a făcut această cerere într-o serie de mesaje pe Twitter în care a calificat regimul preşedintelui sirian, Bachar al Asad, drept unul 'nelegitim' şi l-a acuzat că a ucis 'sute de mii de sirieni'.

Reprezentantul preşedinţiei turce a îndemnat comunitatea internaţională 'să evite la Idlib repetarea unor genocide din trecut, precum cele din Rwanda şi Bosnia'.

Potrivit Ankarei, 34 de militari turci au fost ucişi joi în provincia Idlib de către aviaţia regimului Bashar al-Assad.

'Regimul lui Al-Assad este o ameninţare pentru securitatea noastră naţională, pentru regiune şi Europa, căci se comportă ca o reţea criminală care se dedă terorismului împotriva propriului său popor', a afirmat purtătorul de cuvânt citat.

Cu sprijinul aviaţiei Moscovei, regimul sirian duce din decembrie o ofensivă de amploare pentru a prelua controlul asupra provinciei Idlib, ultimul bastion rebel şi jihadist în Siria, efectuând bombardamente care au ucis mai multe sute de civili.

'Milioane de civili sunt bombardaţi de luni de zile. Infrastructuri, cum ar fi şcoli şi spitale, sunt sistematic vizate de regim', afirmă Altun într-un comunicat.

'Susţinătorii (regimului), Rusia şi Iran, îşi vor pierde credibilitatea dacă eşuează în a-şi respecta angajamentele de a reduce violenţele şi ostilităţile la Idlib', a adăugat reprezentantul preşedinţiei turce în acelaşi comunicat.

Totodată, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei de la Ankara a asigurat că trupele turce au răspuns la moartea soldaţilor săi în cursul ultimelor ore, atacând poziţii ale armatei proguvernamentale siriene, justificând intervenţia ţării sale în nord-vestul Siriei ca 'apărare legitimă' şi pentru a 'preveni un dezastru umanitar în Idlib'.

Moscova a ţinut să sublinieze că aviaţia rusă nu a participat la bombardamentele care au făcut victime printre militarii turci şi a adăugat că aceştia luptau alături de extremişti.

Citeşte şi: ICCJ stabileşte termen de două luni în procesul lui Mircea şi Vlad Cosma, în care trebuie să stabilească definitiv unde se va rejudeca dosarul

'Potrivit datelor furnizate de partea turcă Centrului de reconciliere rusă, în respectivele coordonate nu trebuia să existe nicio unitate a armatei turce', se menţionează într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Regimul preşedintelui sirian şi-a intensificat atacurile împotriva trupelor turce staţionate la Idlib, unde Ankara susţine că a pierdut peste 50 de soldaţi în ultima lună.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat cu o operaţiune 'iminentă' în provincia Idlib, dacă armata siriană nu se retrage până la sfârşitul lunii februarie din zonă, unde Turcia dispune de 12 puncte de observare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.