Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua țintă a Kremlinului - Raid de amploare asupra Martorilor lui Iehova

Sonitus Sanctus
martori Iehova

Forţele de securitate ruse au efectuat miercuri un raid de amploare contra Martorilor lui Iehova, acest cult fiind interzis în Rusia şi calificat ca ''extremist'', informează AFP, potrivit Agerpres.

Membri ai Comitetului de anchetă rus, organism însărcinat cu dosarele penale cele mai importante, precum şi membri ai Gărzii Naţionale au desfăşurat ''percheziţii la 16 adrese din Moscova unde trăiesc membri ai acestei organizaţii'' (Martorii lui Iehova).

Mai mulţi ''responsabili şi membri'' ai Martorilor lui Iehova au fost arestaţi, potrivit Comitetului de anchetă. Ei sunt acuzaţi că au fondat începând din septembrie 2017, în pofida interzicerii acestui cult, filiale în capitala rusă şi au organizat ''reuniuni conspirative'', în special pentru studierea ''literaturii religioase'' şi pentru prozelitism.

De partea lor, Martorii lui Iehova au acuzat autorităţile ruse că îi ''vânează'' pe adepţii acestui cult, subliniind într-un comunicat că ''nimeni nu este în măsură să explice în ce constă pericolul reprezentat de ei pentru stat''.

Mişcarea religioasă a denunţat ''acest raiduri vizând credincioşi paşnici'', potrivit lui Jarrod Lopes, purtătorul de cuvânt al Martorilor lui Iehova la New York. ''Sperăm că autorităţile vor pune capăt persecuţiilor şi vor apăra libertatea religiei înscrisă în Constituţia rusă'', a declarat el pentru AFP.

Martorii lui Iehova au fost interzişi în 2017 de Curtea Supremă a Federaţiei Ruse, iar mişcarea religioasă este considerată ''extremistă'' de Ministerul Justiţiei rus, un calificativ vag care poate viza la fel de bine o organizaţie teroristă, o sectă sau grupări ale opoziţiei politice.

Acest cult este denunţat de puternica Biserică Ortodoxă rusă, apropiată de Kremlin.

De la interzicerea Martorilor lui Iehova în Rusia, mai mulţi adepţi au fost condamnaţi la închisoare cu executare.

În noiembrie 2020, autorităţile ruse au anunţat lansarea unei anchete vizând Martorii lui Iehova pentru ''activităţi extremiste'', după efectuarea unor percheziţii în peste 20 de regiuni din Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.