Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua tulpină, prezentă deja și în București? Profesor de sănătate publică: 'Dacă tulpina e în Giurgiu, în mod evident e și în București'

Inquam Photos / Octav Ganea
oameni masca

Noua tulpină a SARS-COV-2 din Marea Britanie a fost depistată și la noi în țară, în județul Giurgiu. Întrucât tânără infectată nu a călătorit recent nici în Marea Britanie și nici în altă țară, transmiterea virusului este deja intracomunitară. Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai, spune că deocamdată nu poate fi făcută o legătură de cauzalitate între noua tulpină și creșterea numărului de cazuri.

"Județul Giurgiu e o ciudățenie în privința raportării datelor. Direcția de Sănătate Publică de acolo probabil, odată la câteva zile, reglează și introduce atunci toate restanțele, așa că din când în când au câte un vârf din ăsta artificial creat prin faptul că nu introduc zilnic toate datele", a explicat Răzvan Cherecheș la RFI.

În opinia sa, identificarea noii tulpini a fost o chestiune de noroc, iar în următoarele săptămâni se așteaptă la o creștere accelerată a numărului de îmbolnăviri:

"Părerea mea e că avem mult, mult mai multe și nu o să le detectăm pentru că noi nu facem secvențiere genetică zilnică, în numere mari, cum se face în Marea Britanie de exemplu. Ei fac mii de secvențieri pe zi, de asta au identificat-o. Dacă ne uităm la evoluția cazurilor în Marea Britanie și Irlanda, au o creștere exponențială, masivă și extrem de rapidă. În condițiile în care noi nu avem restricții noi și continuăm să testăm așa cum testăm, vom vedea o creștere în săptămânile următoare tot mai accentuată. Noua tulpină va infecta mai cu spor. Vestea bună e că simptomatologia e la fel, dar mai mulți oameni fiind infectați, mai mulți vor avea nevoie de servicii de terapie intensivă care nu vor fi disponibile".

Profesorul clujean se așteaptă ca numărul de cazuri să crească progresiv, exact așa cum s-a întâmplat și în Marea Britanie, urmând să explodeze în februarie. "Dacă se vor lua măsuri de acum, de anticipare, adică restricții mai severe, controlul teraselor închise, atunci vom reuși să controlăm" spune Răzvan Cherecheș. "Dacă tulpina e în Giurgiu, în mod evident e și în București și în București probabiliotatea de transmitere e mult mai mare pentru că, ca în orice zonă urbană, densitatea populațională e mai mare. Deci Bucureștiul e în special vulnerabil în momentul ăsta".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.