Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua Zeelandă suspendă tratatul de extrădare cu Hong Kong

flags
Noua Zeelanda

Ministrul de externe neozeelandez Winston Peter a anunţat marţi suspendarea tratatului de extrădare cu Hong Kong şi intenţia de a întări controlul asupra exporturilor de bunuri militare ca urmare a deciziei autorităţilor de la Beijing de a adopta o lege privind securitatea naţională ce afectează această regiune administrativă specială a Chinei, informează Reuters şi dpa preluat de agerpres.

"Noua Zeelandă nu mai poate avea încredere că sistemul de justiţie penală din Hong Kong este suficient de independent faţă de China", a declarat Peters."Adoptarea de către China a noii sale legi de securitate naţională a erodat principiile statului de drept, a subminat cadrul care stă la baza statutului unic al Hong Kongului, "o ţară, două sisteme", şi contravine angajamentelor asumate de China faţă de comunitatea internaţional".

"În cazul în care China va demonstra în viitor că respectă cadrul "o ţară, două sisteme", atunci am putea reconsidera aceasta decizie". Noua Zeelandă "rămâne profund îngrijorată de impunerea acestei legi şi vom continua să monitorizăm situaţia din Hong Kong pe măsură ce aceasta este aplicată", a precizat înaltul oficial neozeelandez.

Marea Britanie, Australia şi Canada şi-au suspendat acordurile de extrădare cu Hong Kong, iar SUA au încetat tratamentul economic preferenţial acordat insulei pe fondul unor îngrijorări similare.

Beijingul a impus o nouă lege în fosta colonie britanică la începutul lunii iulie, în pofida protestelor din Hong Kong şi din Occident, legislaţie care creşte influenţa regimului autoritar de la Beijing asupra puternicului centru financiar internaţional.

Şeful diplomaţiei neozeelandeze a mai anunţat că ţara sa va trata exporturile de tehnologie şi de bunuri militare şi cu dublă utilizare către Hong Kong în mod similar exporturilor către China continentală, ca parte a revizuirii globale a relaţiilor sale cu Hong Kong.

China este cel mai mare partener comercial al Noii Zeelande, volumul anual al schimburilor comerciale depăşind recent 21 de miliarde de dolari americani.

Relaţiile dintre Noua Zeelandă şi China s-au deteriorat de puţin timp după ce Wellingtonul a susţinut participarea Taiwanului la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.