Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul ministru de externe a decis unde va efectua prima vizită oficială

aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anuntat marti ca prima vizita în calitatea de sef al diplomatiei române va fi la Chisinau de 1 decembrie, dupa care va merge la Bruxelles la reuniunea ministrilor de Externe din tarile membre ale NATO.

'Intentionez ca prima vizita în noua mea calitate de ministru sa o fac la Chisinau, pe 1 decembrie, de Ziua Nationala, si imediat dupa alegerile din 30 noiembrie. (...) Am avut deja o discutie telefonica cu dna Natalia Gherman, ministrul afacerilor externe si integrarii europene al Republicii Moldova - a fost primul meu contact diplomatic cu un alt omolog - si am analizat împreuna situatia din regiune si din Republica Moldova', a afirmat Aurescu într-o declaratie de presa la sediul MAE.
În acest context, ministrul a apreciat ca alegerile parlamentare care vor avea loc în Republica Moldova pe 30 noiembrie reprezinta un moment istoric, dar si 'o problema de securitate nationala' pentru România.
'Alegerile din Republica Moldova din 30 noiembrie reprezinta un moment istoric pentru societatea de peste Prut, care trebuie sa marcheze, speram noi, consolidarea parcursului ireversibil spre Europa al Republicii Moldova si continuarea reformelor democratice. În caz contrar, toate eforturile depuse de guvernul pro-european, dar si de catre UE, inclusiv eforturile foarte intense ale României în aceasta directie strategica, vor fi în zadar. De aceea, acest moment este, pentru România, aflata la frontiera externa a UE si a NATO, o problema de securitate nationala', a explicat seful diplomatiei române.
Aurescu a adaugat ca si situatia din Ucraina 'continua sa fie dificila si sa se deterioreze în regiunile din estul tarii'.
'Vom continua sa sprijinim eforturile Kievului de reforma profunda a Ucrainei, împreuna cu celelalte state membre UE, precum si implementarea deciziilor luate la summit-ul NATO, care au fost generate de situatia din Ucraina. Astfel, deciziile summit-ului trebuie implementate - si ma refer la masurile de reasigurare care trebuie consolidate si extinse din punct de vedere temporal, respectiv masurile de adaptare, care au fost prevazute de Planul de actiune pentru cresterea capacitatii de reactie a Aliantei - Readiness Action Plan: Forta de Reactie Rapida - si stabilirea prezentei structurilor NATO de Comanda si control pe teritoriile statelor din flancul estic, inclusiv în România', a mai spus Aurescu.
Acesta a adaugat ca a doua sa vizita oficiala va avea loc la Bruxelles, la reuniunea ministrilor de externe NATO din 2 decembrie iar în zilele de 4 si 5 decembrie se va afla la Basel, în Elvetia, la reuniunea ministrilor de externe din statele membre ale OSCE.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.